Acat Nederland
Image default
Huishoudelijk

Zelf uw regenpijp ontstoppen in 7 stappen

Als u merkt dat er water over de rand van uw dakgoot loopt en langs de zijkant van uw huis naar beneden loopt, dan is het waarschijnlijk dat uw regenpijp verstopt is. Dit kan een groot probleem zijn tijdens de herfst en de lente, wanneer bladeren en ander afval van de bomen vallen. U kunt de regenpijp laten ontstoppen door een expert, wat u waarschijnlijk 80 tot 100 euro kost. Maar met de zeven stappen in deze blogpost kunt u het ook zelf doen.

Stap een: Inspecteer de regenpijp om te zien of deze verstopt is. U kunt dit doen door te kijken of er water over de rand van uw dakgoot en langs de zijkant van uw huis naar beneden loopt. Als u dit ziet, dan is de regenpijp waarschijnlijk verstopt.

Stap twee: Verwijder met behulp van een tuinslang of bezem al het vuil dat de regenpijp mogelijk blokkeert. Zorg ervoor dat u tijdens dit proces handschoenen draagt om uw handen te beschermen.

Stap drie: Steek een klein metalen staafje (zoals een kleerhanger) in de opening van de regenpijp om eventueel achtergebleven vuil te verwijderen. Wees voorzichtig dat u het metalen staafje niet te ver in steekt, want dan kunt u uw dakgoot beschadigen!

Stap vier: Giet een emmer water in de regenpijp om overgebleven vuil te verwijderen.

Stap vijf: Als de regenpijp nog steeds verstopt is, gebruik dan een loodgieter slang of een grondboor om hem vrij te maken.

Stap zes: Als de regenpijp eenmaal is ontstopt, dicht u de opening af met siliconenkit om verstoppingen in de toekomst te voorkomen.

Stap zeven: Voer regelmatig onderhoud uit aan uw dakgoten en regenpijpen om ze vrij te houden van puin en verstoppingen. Dit kunt u twee keer per jaar doen, in de herfst en de lente, of vaker als dat nodig is.


Met deze eenvoudige tips te volgen, kunt u zelf snel en makkelijk uw regenpijp ontstoppen! Zorg ervoor dat u regelmatig onderhoud uitvoert aan uw regenpijp. Als deze stappen niet werken, dan wordt het toch tijd om er een professional bij te halen.