Acat Nederland
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat doet een loodgieter eigenlijk?

Wat doet een loodgieter eigenlijk?

 Mijn eerste ervaring met een loodgieter herinner ik me nog goed als een klein en veel vragend meisje. Ik herinner me nog dat mijn ouders een probleem hadden met het water in de keuken. Meestal loste mijn ouders hen problemen in huis zelf op. Hiervoor hadden ze iemand nodig met meer vakkennis. Er kwam een lieve meneer over de vloer. Hij legde me alles goed uit over het vak en wat hij precies deed. Dat is me altijd wel bij gebleven.

 Wat zijn de werkzaamheden van een loodgieter?

Een loodgieter houd zich bezig met meerdere dingen dan alleen toiletten of kranen. Denk aan grotere klussen zoals het riool en andere waterleidingen of installaties die uw huis warm moeten houden zoals de ketel. Ook de onderhoud hier van zal gedaan moeten worden door een loodgieter. In Nederland hebben we een grote te kort aan goede loodgieters. En het word het alleen maar erger. Dit probleem word alleen maar groter aangezien de meeste jongeren worden aangespoord om een kantoorbaan te nemen.

 Zo is het vak loodgieter ontstaan

 Vroeger waren er geen efficiënte installaties in huis voor uw warmte of water. Toen werden er door loodgieters lood gegoten om buizen te verstevigen zodat deze waterdicht blijven. De loodgieter maakte destijds afvoeren voor op het dak en voor in de riolering. Dat is dus waar de naam loodgieter vandaan komt. Letterlijk van het “Lood Gieten”. De naam is nooit meer veranderd. Nu doet een loodgieter veel meer dan enkel lood gieten. De loodgieter word dagelijks volop aan het werk gezet. Overal in Nederland is er een grote vraag naar goede loodgieters. Naast dat ze nodig zijn voor particulieren. Hebben we ze ook nodig in de bouw en in bedrijven.

 

Dit kost een loodgieter

 De loodgieter heeft meestal geen vaste prijs. Dit heeft te maken met dat het vak zo breed is. En niet elk huis en de installatie er van is natuurlijk het zelfde. Ook de urgentie kan een rol in de kosten bepalen. Vaak worden er bedragen tussen €65,- / €90,- per uur gevraagd. Ook is het belangrijk om te weten wat u betaald voor dat u de loodgieter aan zijn werkzaamheden laat beginnen. Vraag altijd bij meerdere loodgieters een offerte. Bespreek de kosten en ga op uw gevoel af.

Verschil tussen een huur en koop huis.

 Wanneer u in een huurhuis woont. Dan is het niet vanzelfsprekend dat u zelf een loodgieter moet inschakelen. Uw woningcorporatie zal dit voor u moeten regelen of uw huurbaas. Dit omdat het niet uw eigendom is. Bij een koophuis is dit weer niet het geval. Dan gaat het om uw eigendom en zult u hier zelf voor de kosten opdraaien. Laat altijd een loodgieter uit uw regio komen. Deze rekenen meestal geen voorrijkosten.

 Zo wordt je loodgieter

 Door heel het land heb je genoeg scholen die de opleiding loodgieter bieden. Meestal zijn dit mbo opleidingen. Je kan er dan zelf voor kiezen om een voltijd opleiding te volgen of een deel tijd. In de deel tijd opleiding ga je meestal maar 1 dag per week naar school en de andere 4 dagen werk je bij een erkend leerbedrijf. Ook kun je in de leer gaan bij een bedrijf dan heb je geen diploma maar uiteindelijk kun je met ervaring ook makkelijk aan het werk.

 

 

 

https://wcontstoppenamsterdam.nl/