Doorspoelbare doekjes veroorzaken wijdverbreide blokkades

Doorspoelbare doekjes veroorzaken wijdverbreide blokkades

Als consument in Nederland bent u waarschijnlijk op de hoogte van de opkomst van vochtige doekjes in de supermarkt schappen van de afgelopen jaren. Een multifunctioneel product, het gebruik ervan als alternatief voor toiletpapier is een gewoonte geworden in de meeste Huishoudens. Het kan zijn dat je moet raden wat merken je vertellen met product labels van vertrouwde merken die aangeven dat deze doekjes doorspoel baar zijn, kan het ons worden vergeven dat we niet anders geloven.

In feite blokkeren deze doekjes echter niet alleen onze huishoudelijke sanitaire systemen, maar dragen ze ook bij aan iets veel problematischer. Consumenten dragen bij aan een probleem van een miljoen euro ondanks de beweringen van deze bedrijven, veroorzaken de doekjes problemen verderop in het leidingnetwerk, waarbij het opruimen van verstoppingen de autoriteiten miljoenen kost

Elk jaar vinden er ongeveer 3500 blokkades plaats in het stadssysteem van Amsterdam, waarbij natte doekjes de belangrijkste bijdrage leveren, naar schatting veroorzaken ze tot 75% van alle rioleringsblokkades.

Het opruimen van systeemblokkades is een fysiek veeleisende taak waarmee werknemers dagelijks worden geconfronteerd. Verhalen over de opkomst van ‘Fatbergs’ zijn tegenwoordig veel in het nieuws en zijn de plaag van rioleringswerkers in grote steden over de hele wereld. Fatbergs zijn een vaste massa die wordt aangetroffen in rioolsystemen, meestal veroorzaakt door een mengsel van vet, vetten en andere niet biologisch afbreekbare stoffen, meestal in de vorm van vochtige doekjes.

Toegenomen gevallen van deze massa’s in rioolnetwerken zijn gecorreleerd met de populariteit van wegwerpdoekjes. In 2017 werd een dikke berg zo zwaar als 11 dubbeldekkers verwijderd uit een Londense riooltunnel. In Brisbane moest via een kraan een fatberg uit een riool worden gehaald, zo groot was het.

Beslissing van het hooggerechtshof over doorspoelbare doekjes kan consumenten in verwarring brengen. Een recente uitspraak van het Hooggerechtshof met betrekking tot een zaak tegen de makers van Kleenex doorspoelbare doekjes vond geen bewijst om te suggereren dat de doekjes ongeschikt waren om door te spoelen. Deze beslissing, een van de grote controverses, druist volledig in tegen de opvattingen van consumenten, water en milieugroeperingen. In de nasleep van de beslissing zei een woordvoerder dat water dat wel en niet door het toilet kan worden gespoeld, gemakkelijk te onthouden is, de drie P’s ‘’Poep, plas en papier’’

Wc verstopt Rotterdam

https://wcverstoptrotterdam.nl/

Gerelateerde Berichten