Acat Nederland
Image default
Zakelijke dienstverlening

Vet en bakolie weggooien?

Vet en bakolie weggooien?

Aangezien je onder geen enkele omstandigheid FOG in de afvoer mag dumpen, hoe kom je er dan vanaf? Het is makkelijker dan je zou denken.

Voor vet, laat het uitharden en schraap het dan in een wegwerpcontainer. Voor extra bescherming tegen lekkage, plaats die container in een zak. Vermijd stromend water over je vette pannen. Gebruik in plaats daarvan een papieren handdoek om wat er nog in de schaal zit te verwijderen gooi dat ook weg. Voor bakolie zijn er een paar opties. Laat het eerst afkoelen, welke optie je ook kiest. Om de olie weg te gooien, giet je de afgekoelde olie over keukenpapier in de prullenbak. Als je het niet voorbij het rookpunt hebt verwarmd en je wilt de olie opnieuw gebruiken, giet het dan in een hersluitbare container om later te gebruiken. De laatste optie is om de olie te recyclen. Lokale plekken zijn beschikbaar en zorgen ervoor dat de olie niet op de vuilstort terechtkomt.

Wat als u uw vet door de afvoer giet?

Als je per ongeluk de FOG in de afvoer hebt gegoten, kun je het beste een vertrouwde loodgieter bellen. Er bestaan mythes over het reinigen van olie uit leidingen, maar het zijn precies dat: mythen. De eerste mythe is dat afvalverwijdering zorgt voor vet dat in de afvoer wordt gedumpt. Afvalverwijdering is niet bedoeld voor FOG. FOG kan de effectiviteit van uw verwijderingsmessen in de loop van de tijd verminderen. De tweede mythe is dat heet water met afwasmiddel voor de olie/het vet zorgt. Dit kan helpen om het vet te verwijderen, maar dit duwt het materiaal alleen maar verder door het afvoersysteem. De derde mythe is dat kokend water door de afvoer achter de FOG het probleem zal oplossen. Dit heeft hetzelfde resultaat als de tweede mythe, het verplaatste alleen het materiaal. De laatste mythe is dat het niet schadelijk is om bakolie door de afvoer te gieten omdat het niet vast is. Olie bedekt leidingen en kan verstoppingen veroorzaken, zelfs na te zijn doorgespoeld met water. Ze vormen nog steeds een bedreiging voor uw leidingen en afvoersysteem. – Loodgieter Spijkenisse

https://loodgieter-spijkenisse.nl/