Acat Nederland
Image default
Bedrijven

Vermogensrendementsheffing in 2022

De manier waarop de vermogensrendementsheffing in de afgelopen jaren is geregeld heeft aardig wat frictie op geleverd. Zo hebben er in 2017 en 2018 verschillende rechtszaken gelopen omdat het in strijd zou zijn met het discriminatieverbod. Veel mensen eisen dan ook om de vermogensrendementsheffing met terugwerkende kracht te repareren, al zal dat moeilijk worden volgens staatssecretaris Vijlbrief van Financiën. Maar wat staat er ons dan wel te wachten in 2022?

Wat is de vermogensrendementsheffing?

De vermogensrendementsheffing is een belasting die u moet betalen voor uw vermogen dat afkomstig is uit box 3. Box 3 staat simpelweg voor de inkomsten die u haalt uit het sparen en/of beleggen. Wilt dat zeggen dat u altijd belasting moeten betalen? Nee, u betaalt enkel deze heffing indien u na het aftrekken van uw schulden en het heffingsvrij vermogen een positief vermogen over houdt. Het heffingsvrij vermogen, of vrijgesteld vermogen is in 2021 op € 50.000 vastgesteld. Lees hier meer over de vermogensrendementsheffing.

Het probleem van vermogensrendementsheffing

De Nederlands overheid gaat er vanuit dat u rendement haalt uit uw vermogen dat hoger is dan € 50.000. Vandaar dat er hierover belast wordt. Uw rendement kan ontstaan uit sparen of beleggen. Althans, zo redeneert de overheid. Het is alleen zo dat het op dit moment heel erg lastig is om rendement uit het sparen te halen, vanwege de historisch lage rentevoet en inflatie. Dit betekent dat spaarders die een vermogen hebben boven de € 50.000 belasting moeten betalen op een fictief rendement dat ze in werkelijkheid helemaal niet kunnen halen. En daar wringt natuurlijk het schoentje. 

Uit onderzoek blijkt dat in de praktijk 40% van de vermogende mensen niet belegt, maar hun geld op een spaarrekening heeft staan. Dit betekent dat 40% van de belastingplichtigen in box 3 belast wordt op basis van een forfaitair rendement. Het ontbreekt dus aan een redelijke rechtvaardiging voor de gelijke behandeling van ongelijke gevallen. 

In 2022 moet het anders

De rechtbank heeft geen mogelijkheden om het ontstane rechtstekort over de jaren 2017 en 2018 te herstellen. Maar staatssecretaris Vijlbrief belooft wel dat er in 2022 een nieuw stelsel voor box 3 beschreven wordt op basis van een werkelijk rendement en dus geen forfaitair rendement meer. 

https://www.scildon.nl/vermogensopbouw/wat-is-vermogensrendementsheffing/