Acat Nederland
Image default
Bedrijven

Gender normen; blijven of verdwijnen?

Als je erover nadenkt is alles in ons dagelijks leven gekoppeld aan gender normen. Beroepen als leerkracht of verpleegster zijn voor vrouwen en bouwberoepen als bouwvakker of Dakdekker den haag worden gezien als mannelijke beroepen. Naast ons beroep wordt er nog veel meer bepaald door deze normen. Deze normen zijn lang geleden ontstaan en we houden ons nog steeds strak aan deze traditie. Maar is het niet eens tijd voor verandering? Moeten deze gender normen blijven of verdwijnen?

Wat wordt er nog meer bepaald door ons geslacht?

Onbewust wordt een groot deel van je leven bepaald door je geslacht. Hierboven heb je al kort gelezen over je beroep. Laten we het vak leerkracht nemen. Dit beroep wordt gezien als typisch vrouwelijk en dat is te merken. In het basisonderwijs is 87% van de leerkrachten vrouw en slechts 13% man. Door dit stereotype is te zien dat er nauwelijks mannen kiezen voor de opleiding tot leerkracht.

Iets anders wat bepaald wordt door deze stereotype oftewel gender normen is onze kleding. Wanneer een man een jurk draagt vinden we dit raar, al is het alleen maar een kledingstuk wat in principe iedereen kan dragen. Hierbij zijn kledingwinkels verdeeld in een mannen en vrouwen afdeling. Wat zou betekenen dat mannen binnen hun afdeling winkelen en vrouwen binnen die van hen.

Afschaffen of behouden van deze traditie?

Naar mijn mening is het erg van belang dat we deze traditie op zijn minst wat versoepelen. Dit zal uiteraard niet van de een op de andere dag gebeuren maar we moeten ergens beginnen.

Het lijkt me een verstandig om hierbij te beginnen bij het veranderen van onze mindset. In plaats van dat we kijken naar mannen en vrouwen kunnen we ook kijken naar mensen in het algemeen. Als we hierbij een verdeling willen maken, bijvoorbeeld in beroep of kleding, kunnen we beter kijken naar de talenten en voorkeuren van een persoon dan puur naar het geslacht.