Acat Nederland
Image default
Bedrijven

Personeelstekort in Nederland

Nederland kent momenteel grote personeelstekorten. Veel bedrijven zitten momenteel zonder personeel. Dit is terug te zien in de maatschappij. Bedrijven kunnen de grote vraag niet meer aan en kunnen niet meer op tijd leveren. In deze blog lees je waardoor de grote personeelstekorten zijn ontstaan.

 

De oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken voor de personeelstekorten in Nederland.

 

Vergrijzing

Een oorzaak is de vergrijzing. In Nederland worden steeds minder mensen geboren. Dit houdt in dat groep die werkt, steeds kleiner wordt. Bovendien zal een steeds kleinere groep de AOW voor een grote groep mensen moeten verzorgen.

 

Coronacrisis

De coronacrisis is ook een oorzaak van de grote personeelstekorten in Nederland. Om bedrijven na de coronacrisis is er een grote vraag ontstaan naar personeel. Echter is het lastig om personeel aan te trekken voor bepaalde sectoren. Sommige sectoren kunnen de mensen geen garantie bieden op werkzekerheid.

 

In de coronacrisis zijn veel mensen ontslagen, omdat het bedrijf de deuren dicht moest houden. Het personeel wat werkloos werd, heeft inmiddels een andere baan gevonden.

 

Oplossingen voor personeelstekort

Er zijn een aantal oplossingen die een bedrijf kan doorvoeren, om het personeelstekort te verkleinen.

 

Verhoging van werkuren

Sommige experts denken dat het kan helpen, om werknemers te garanderen op meer uren. De overheid is na aan het denken om de kinderopvang gratis te maken. Hierdoor kunnen de mensen die parttime werken overgaan op een fulltime baan.

 

Investeren in automatisering

Het kan helpen om zoveel mogelijk binnen het bedrijf te automatiseren. Op deze manier kan het bedrijf inspelen op de personeelstekorten. Het bedrijf heeft dan minder personeel nodig en kan alsnog in de voorraden voorzien. Echter is automatisering vaker wel een dure investering.

 

Loonsverhoging

Het is ook mogelijk om een loonsverhoging door te voeren. Veel mensen zijn op zoek naar een leuke baan, maar dit gaat ook vaker in strijd met het salaris. Alles wordt duurder in het leven en als een persoon meer salaris kan ontvangen voor dezelfde taken, zal die persoon niet snel twijfelen.

 

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een duidelijker beeld, waarom het voltooien van een proces de laatste tijd wat langer duurt.