Acat Nederland
Image default
Sport

Prijzen en trofeeën door de geschiedenis heen

Of het nu om een sportwedstrijd gaat of een benefiet gala. Een schooltoernooi of een oeuvreprijs. Prijzen en trofeeën zijn niet weg te denken uit onze maatschappij. Een trofee bepaalt wie de beste is, wie bewezen heeft welke methode werkt. Degene met de meeste vaardigheden en het grootste doorzettingsvermogen. Eigenschappen die we als maatschappij bewonderen en vieren. En dat doen we al sinds het begin van onze materiële beschaving.

Trofeeën in de oudheid

Het Griekse woord ‘Tropeia’ werd door de Oude Grieken al gebruikt als aanduiding voor een standbeeld of stenen kolom die ter ere van de overwinning op het slagveld werd opgericht in steden. Deze kolom werd versierd en aangekleed met wapens en uitrustingsstukken van verslagen vijanden en vervolgens als heiligdom aan de goden opgedragen. Ook de Olympische Spelen zijn natuurlijk door de Grieken geïntroduceerd. En ook toen werden er sportprijzen uitgereikt. Die leken echter in niets op de voetbalbekers en kampioensschalen van tegenwoordig. In plaats daarvan kreeg de winnaar meestal een lauwerkrans en een amfora met geurende oliën.

Prijzen in de middeleeuwen

Bij de Middeleeuwen denk je niet direct aan spetterende prijzen. Het was een vrij duistere periode in de menselijke geschiedenis. Maar toch komt één van de meest bekende sportprijzen die we vandaag de dag uitreiken uit deze periode in de geschiedenis. De bokaal, of kelk, is een grote beker met twee grote oren aan beide zijden. In de Middeleeuwen vond je deze vorm vaak terug bij ceremoniële bekers voor godsdienstige rituelen. Tegenwoordig is het één van onze meest populaire sportprijzen!

Moderne prijzen en trofeeën

Moderne sportprijzen, trofeeën en awards zijn vaak afgeleid van oude vormen en motieven. Een van de verschillen is dat moderne sportprijzen gemaakt worden van kunststof. Dat maakt ze veel goedkoper dan de metalen varianten waar ze op gebaseerd zijn. Dankzij deze moderne productietechnieken is er nog een verschil ontstaan met de trofeeën van vroeger. Ze stellen fabrikanten namelijk in staat om veel meer diversiteit aan te brengen. Bij een gouden medaille heb je niet langer alleen de keuze uit een handvol designs maar uit talloze varianten. Het is zelfs mogelijk om een eigen design te laten maken bij een leverancier met eigen productiemogelijkheden.