Acat Nederland
Image default
Electronica en Computers

Podcast microfoon

Podcast microfoon

Een podcast microfoon is het belangrijkste gereedschap voor elke blogger, journalist, podcaster of videoblogger. Je hebt het nodig om je stem op te nemen en die via de microfoon naar je PC, laptop of Mac te sturen voor verdere verwerking.

Eerst en vooral moet je weten dat er twee soorten podcast microfoons zijn: studiomicrofoon (beter bekend als omroepmicrofoon ) en USB microfoon. Een omroepmicrofoon vereist een audio-interface met fantoomvoeding, terwijl een USB microfoon rechtstreeks gevoed wordt uit de usb poort van je computer. Ze hebben allebei voor- en nadelen, maar daar komen we later in dit artikel op terug. En ja, welke soort podcast opname-opstelling je ook gebruikt, je hebt altijd een plopfilter bij je mond nodig!

Wat is een podcast microfoon?

Een podcast microfoon is een microfoon waarmee je kunt er je stem mee opnemen. De meeste zijn compatibel met de USB poort, maar voor sommige moet je een audio interface gebruiken.

Een podcast microfoon kan ook een studiomicrofoon of een omroepmicrofoon zijn . De eerste wordt gevoed door fantoomvoeding en hij vereist een audio interface voor de aansluiting. Met een studiomicrofoon kun je geluid van professionele kwaliteit opvangen, dankzij zijn onderdelen van hogere kwaliteit. Aan de andere kant vertrouwt een omroepmicrofoon op zijn op transformatoren gebaseerde circuitontwerp, dat hem grote ruisonderdrukkingsmogelijkheden geeft, zelfs bij gebruik in lawaaierige omgevingen zoals radiostations. Dit soort microfoons heeft meestal lagere uitgangsniveaus dan de meeste studiomicrofoons, zodat ze voorversterking nodig hebben voor ze hun signaal aan je opname-apparaat (zoals je computer) afgeven.

Wat is er nodig om een podcast te produceren?

Podcast productie is vrij eenvoudig, maar je hebt er wel de juiste apparatuur voor nodig. Het eerste wat je nodig hebt is natuurlijk een microfoon (voor dit artikel heb ik het alleen over microfoons) en het tweede is een audio interface (geluidskaart). Dit kan de ingebouwde geluidskaart van je laptop zijn of een externe usb geluidskaart.

Beide zijn in staat om uitstekend klinkende podcasts op te nemen zonder enig probleem. Dus waarom niet de ingebouwde geluidskaart van je laptop gebruiken? Omdat… Een standaard ingebouwde geluidskaart op de meeste laptops geen fantoomvoeding kan leveren om opnamen van professionele uitzendkwaliteit te maken. Ook is er de kwestie van ruis met sommige interne moederbord componenten die storingen veroorzaken in sommige frequenties. Dat probleem is niet te verhelpen zonder je laptop open te maken en de onderdelen te scheiden.

Waarom een podcast microfoon?

Met een podcast microfoon kun je professioneel klinkende audio maken, gewoon op je bureau. Je hoeft je nooit meer zorgen te maken over de ingebouwde geluidskaart. Dus, als je een microfoon zoekt om thuis in een studio op te nemen of voor Skype gesprekken, ga dan voor podcasting.

Wat maakt een goede podcast microfoon?

Een goede podcast microfoon moet er niet alleen goed uitzien, maar ook goed meten. Een microfoon moet een vlakke frequentierespons hebben en een cardioïde polair patroon, om de bureauruis zo veel mogelijk te onderdrukken.

De kleine extra’s maken een groot verschil…

Een van die dingen is draagbaarheid. Als je veel reist, werkt het niet zo goed om je stijlvolle microfoon van zijn standaard te luchten. Ga in dat geval voor een kleine USB condensatormicrofoon of nog beter: De Yeti. Een XLR versie wordt geleverd met batterijen die tot 100 uur meegaan! En als je high-end geluidskwaliteit zoekt, kies dan een van die professionele microfoons van de fabrikant uit je land. Zo past hij perfect bij de stijl van je podcast.

Podcast microfoon kopen

Je weet nu hoe je een goede podcast microfoon kunt herkennen. De markt is vol van microfoons. Ga naar Audiogigant.nl voor de beste podcast microfoon aanbiedingen van Nederland. Als je besloten hebt welk type microfoon je zoekt, is het tijd om naar prijzen te kijken. Het prijsverschil tussen een podcast microfoon en een gewone kantoormicrofoon met vergelijkbare kwaliteit kan enorm zijn. Zo kost de Yeti ongeveer 100 euro , tegenover 30 euro voor een alledaagse microfoon in je winkel voor kantoorbenodigdheden.

https://audiogigant.nl/categorie/microfoons/podcastmicrofoons/