Acat Nederland
Image default
Bedrijven

Wat staat er allemaal in een bouwkundig rapport?

Vandaag de dag is het zo dat de meeste mensen die op het punt staan om vastgoed te kopen ervoor kiezen om een bouwkundig rapport te laten opmaken. Deze keuze is eigenlijk niet meer dan logisch. Het is in de praktijk namelijk zo dat vroeger menig aantal mensen ervoor hebben gekozen om een woning te kopen zonder dat er van een dergelijk rapport sprake was. Dat is echter helemaal niet interessant. Op deze manier is het namelijk zo dat je als het ware in het duister gaat tasten. Het zal met andere woorden helemaal niet duidelijk zijn of je na de aankoop eventueel nog kan worden geconfronteerd met extra kosten. Wil jij daar wel graag meer duidelijkheid of zekerheid over hebben? Dan zal je kunnen vaststellen dat het laten opstellen van een bouwkundig rapport daar met absolute zekerheid voor kan zorgen.

            Waarom is een bouwkundig rapport zo belangrijk?

Het spreekt voor zich dat vastgoed niet meteen iets is waar je risico’s mee wenst te nemen, integendeel. Voor het aanschaffen van vastgoed zijn in de praktijk dan ook behoorlijk stevige investeringen vereist. Indien je een bezoek brengt aan het pand dat je graag zou willen kopen zal je mogelijks verschillende duidelijke gebreken of kleine vormen van schade kunnen opmerken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de muren of de kozijnen die wel een likje verf zouden kunnen gebruiken. Het laten opstellen van een bouwkundig rapport zorgt er echter voor dat er veel meer duidelijk wordt, ook die zaken waar jij mogelijks op het eerste zicht niet meteen aandacht aan hebt besteed. Zo voorkom je financiële verrassingen na de aankoop.

 

Vroeger kwam het bijzonder vaak voor dat mensen al hun spaargeld in een woning stopten waarvan ze dachten dat ze een goede aankoop deden. Na ondertekening van de overeenkomst en nadat men hun intrek had genomen bleek echter opeens dat er nog sprake was verborgen schade. In het merendeel van de gevallen omvat een verkoopovereenkomst een clausule die aangeeft dat de verkoper na het verkopen van het vastgoed niet langer verantwoordelijk is voor verborgen verbreken die na aankoop aan het daglicht komen. Zonder een bouwkundig rapport tast je dus in het duister en kan je geconfronteerd worden met (veel) extra kosten.

            Wat wordt er allemaal in een bouwkundig rapport opgenomen?

In een bouwkundig rapport wordt ongelofelijk veel waardevolle data opgenomen die voor jou niet alleen tegenwoordig, maar ook in de toekomst interessant kan zijn. In eerste instantie vindt er bijvoorbeeld een grondige controle plaats van de geplaatste isolatie, wordt er gecontroleerd of er ergens in huis sprake is van vochtproblemen en gaat men na wat de staat van het dak is. Dit laatste is ongelofelijk belangrijk. Op het ogenblik dat er namelijk schade ontstaat aan het dak zal je kunnen vaststellen dat het laten herstellen daarvan hoge kosten met zich meebrengt. Dit is dus zeker en vast iets waar je, je als potentiële koper van bewust moet zijn.

 

Tot slot zal je ook een goed beeld krijgen door middel van een bouwkundig rapport met betrekking tot de algemene staat van de woning. Met andere woorden, is er sprake van achterstallig onderhoud en zou deze je in de nabije toekomst problemen en vooral extra kosten kunnen opleveren? Dan zal je ook dit meteen kunnen achterhalen op het ogenblik dat je ervoor hebt gekozen om een bouwkundig rapport te laten opmaken.