Waar heb ik een wilsverklaring voor nodig?

Als je te maken krijgt met ziekte dan kan het handig zijn als je een wilsverklaring opstelt. Daarnaast is het aan te raden als je niet wilt dat artsen bepaalde behandelingen op je toepassen. Dat heet dan met een mooi woord een behandelverbod. Kort gezegd zet je in deze verklaring jouw medische wensen zwart op wit. Je kunt er van alles in vastleggen aan de hand van jouw specifieke voorkeuren en wensen op medisch gebied. Het helpt de artsen om te weten welke behandelingen ze wel en niet bij je mogen toepassen. In dit artikel leggen we je alles uit over wat het document precies inhoudt, wat je ermee kunt en wanneer je het nodig hebt of wanneer het raadzaam is om deze verklaring op te stellen.

Wat is een wilsverklaring?

Een wilsverklaring is een schriftelijk document waarin jij, in je eigen bewoordingen, aangeeft welke medische zorg en behandelingen je juist wel of juist niet wilt. De verklaring is persoonlijk en geldt alleen voor jou. Je kunt hem niet voor iemand anders opstellen. De overeenkomst geef je aan je arts om deze te bewaren in je medisch dossier. In het geval dat jij niet meer in staat bent om je wil te uiten, dan biedt de verklaring uitkomst over de te zetten stappen qua behandeling. Zo willen sommige mensen niet gereanimeerd worden als er iets gebeurt. Of ze willen om persoonlijke redenen bepaalde behandelingen niet. Door het vast te leggen kunnen artsen daar rekening mee houden als er iets gebeurt. In de verklaring vermeld je je gegevens, je medische wensen voor de toekomst en wat je wilt dat er gebeurt als je lijden uitzichtloos is. Daarnaast kun je er een schriftelijk euthanasieverzoek aan toevoegen, een behandelverbod aangeven en beschrijven wat voor jou uitzichtloos lijden is. Door het vermelden van datum en je handtekening maak je de verklaring rechtsgeldig.

Wanneer heb ik een verklaring van wil nodig?

Een wilsverklaring kan altijd van pas komen als je specifieke medische wensen hebt en die wilt vastleggen in een officieel document. Dat is aan te raden als je bepaalde behandelingen per definitie niet wilt ondergaan. Zo voorkom je dat er handelingen plaatsvinden die je niet wilt als je dat zelf, om wat voor reden dan ook, niet kunt aangeven. Je kunt dat alleen doen als je nog wilsbekwaam bent. Veel mensen leggen in de laatste fase van hun leven hun wensen met betrekking tot hun medische verzorging vast. Ze hebben een duidelijk beeld van wat ze wel en niet willen en willen voorkomen dat ze in een situatie van wilsonbekwaamheid terecht komen en aan het oordeel van naasten of artsen zijn overgeleverd wat betreft behandeling en in leven houden.

Verschil tussen een wilsverklaring en een euthanasieverklaring?

In een wilsverklaring leg je de medische beslissingen vast die jouw voorkeur hebben voor als je het zelf niet meer kunt aangeven of beslissen op enig moment. Een euthanasieverklaring regelt specifiek de te zetten stappen als je euthanasie wilt bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Het is vaak een onderdeel van een verklaring van wil.

Tags:

Gerelateerde Berichten