Acat Nederland
Image default
Gezondheid

Alle informatie van A-Z over de vorming van striae en of het te genezen valt

Striae, medisch bekend als striae, is een vorm van huidlittekenvorming. Ze ontstaan als gevolg van het scheuren van de lederhuid. Deze striemen kunnen geleidelijk verminderen, maar zullen niet volledig verdwijnen.

Striae zijn meestal het gevolg van het snel uitrekken van de huid. Door de snelle uitrekking breekt de lederhuid af en verliest zijn elasticiteit. Als dit gebeurt, ontstaan microscopisch kleine bloedingen en ontstekingen, die resulteren in de roodpaarse vlekken van nieuwe striae. 

Kunnen striemen genezen?

Deze striemen kunnen na verloop van tijd genezen en veranderen in zilverwitte striemen. Veel omstandigheden kunnen leiden tot de vorming van striae. Een snelle groei van het lichaam en gewichtstoename zoals tijdens de zwangerschap, de puberteit en de spieropbouw kunnen leiden tot de ontwikkeling van striae.

Naast een snelle uitrekking van de huid kunnen striae ook worden veroorzaakt door een abnormale vorming van collageen. Aandoeningen zoals diabetes en de ziekte van Cushing kunnen een dergelijke abnormaliteit veroorzaken. Post-zwangere vrouwen en personen die cortisone gebruiken zijn ook vatbaar voor het krijgen van de vlekken. Deze littekens kunnen ook het gevolg zijn van hormonale veranderingen. Omstandigheden die hormonale veranderingen kunnen veroorzaken zijn de puberteit, zwangerschap en hormoonvervangingstherapie.

Waar ontstaat striae?

Striae kunnen overal in het lichaam ontstaan. Ze vormen zich echter meestal op plaatsen waar vetten in grote hoeveelheden worden opgeslagen. De buik, borsten, oksels, rug, billen, heupen, bovenarmen en dijen zijn de meest voorkomende plaatsen waar zich striae vormen.

Het voorkomen van striae vorming kan moeilijk zijn. De meeste crèmes ter voorkoming van striae werken niet, sommige werken wel maar slechts tot op zekere hoogte. De roodpaarse vlekken zullen echter uiteindelijk verdwijnen zodra de oorzaak van de uitrekking of de abnormale collageenvorming is verdwenen. Als de oorzaak van de striemen een snelle uitrekking van de huid is, is de beste manier om ze te voorkomen het vermijden van een snelle gewichtstoename.

Welke behandelingen zijn er?

Er zijn een aantal behandelingen voor striae beschikbaar – zowel chirurgische als niet-chirurgische methoden. Striae behandelingen omvatten voorgeschreven retinoïden, laserbehandelingen en dermabrasie. Crèmes en zalven zonder recept die beweren striae te verwijderen, zijn meestal niet doeltreffend als behandeling.

Laserbehandelingen, zoals fractionele laser resurfacing en pulsed dye laser behandeling, zijn meestal de behandeling van keuze voor striae. Striae die tot in de opperhuid doordringt, kan echter niet met laserbehandelingen worden verwijderd. Voor de verwijdering van dergelijke vlekken wordt meestal een buikwandcorrectie uitgevoerd.

Striae vormen geen risico voor de gezondheid, noch veroorzaken zij een handicap in de normale functies van het lichaam. Ze kunnen echter wel cosmetische problemen veroorzaken. Het is om deze reden dat veel personen, vooral vrouwen, zich laten behandelen tegen striae.

 

https://www.carenschoice.com/overgangsklachten/