Acat Nederland
Image default
Zorg

Hoe GABA misschien tegen angst kan werken

Als je een grote vitamine winkel zoals Kruidvat.nl of Vitamines.com bezoekt, zul je misschien zien dat GABA supplementen snel aan populariteit winnen. Maar wat is de precieze GABA werking in de praktijk en werkt GABA echt tegen angst? We doken eens in de theorie achter dit interessante voedingssupplement

GABA is een aminozuur

Gamma-amino boterzuur (GABA) is een aminozuur in het lichaam dat werkt als een neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel. Neurotransmitters zijn verantwoordelijk voor het versturen van boodschappen door het hele lichaam. Je hersenen kunnen bijvoorbeeld een boodschap naar je hand sturen dat iets heet is, zodat je het niet aanraakt. GABA beperkt de zenuwtransmissie, wat zenuwactiviteit voorkomt.

Zonder de juiste hoeveelheden GABA in je lichaam worden zenuwcellen te vaak geactiveerd, waardoor de symptomen van aandoeningen als sociale angststoornis (SAD) nog intenser worden.

Het verband tussen GABA en sociale angst

GABA wordt een remmende neurotransmitter genoemd omdat het bepaalde berichten blokkeert die door zenuwcellen naar de hersenen worden gestuurd. Omdat het zenuwprikkeling en opwinding blokkeert, kan GABA stress en angst verminderen.

Bij een sociale angststoornis vuren je neuronen signalen af om je angstig te voelen als je op een drukke sociale bijeenkomst bent of als je iemand nieuw ontmoet. GABA werkt om de hersenen te kalmeren en het centrale zenuwstelsel af te remmen, wat kan helpen om deze signalen om je angstig te voelen te verminderen en je te helpen je meer op je gemak te voelen in sociale situaties.

GABA reguleert je zenuwstelsel, dat je stemming regelt en je helpt extreme emoties, zoals angst of bezorgdheid, te vermijden. Aangetoond is dat een lage GABA-activiteit ernstiger angstsymptomen veroorzaakt, terwijl gezonde GABA-niveaus kunnen helpen de symptomen te kalmeren en beter beheersbaar te maken.

GABA tekort

Het is mogelijk dat iemand lage GABA-niveaus in zijn hersenen heeft. Onderzoek brengt lage GABA-niveaus in verband met psychische aandoeningen zoals angststoornissen, schizofrenie, depressie en autismespectrumstoornis.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat stress de werking van GABA in het lichaam kan beïnvloeden. Stress kan de niveaus van GABA in de hersenen verlagen. In tegenstelling tot andere soorten tekorten, zoals vitamine- en mineralentekorten, is er geen test die een arts kan afnemen om zeker te weten of je een GABA-tekort hebt.

Onderzoek naar GABA-supplementen

Hoewel sommige fabrikanten zullen beweren dat GABA-supplementen de slaapkwaliteit verbeteren en stress en angst verminderen, is er meer onderzoek nodig om te weten of GABA-supplementen daadwerkelijk deze voordelen bieden. Een overzicht van studies uitgevoerd tot 2020 concludeert dat er beperkt bewijs is dat GABA supplementen stress verlichten en zeer beperkt bewijs dat ze de slaap verbeteren.

Bovendien is niet bevestigd dat aanvullende GABA de bloed-hersenbarrière kan passeren. Als dat niet zo is, zou het innemen van GABA in supplementvorm niet het beoogde effect hebben op neuronen in de hersenen. Er is echter anekdotisch bewijs dat mensen die het supplement nemen enige verlichting van angst hebben ervaren.

Andere supplementen kunnen helpen de GABA-receptoren in de hersenen te stimuleren, zoals magnesium, wat een van de redenen is waarom onderzoek suggereert dat magnesiumsupplementen depressie, angst en stress kunnen verlichten. Er is echter meer bewijs nodig om deze bewering te staven.

Bijwerkingen van GABA-supplementen

Tot op heden is er onvoldoende bewijs om de bijwerkingen van GABA supplementen vast te stellen. Maar je mag niet rijden of machines bedienen als je GABA supplementen neemt. Je kunt een tintelend of kriebelig gevoel ervaren na inname van GABA tabletten.

GABA supplementen mogen niet gebruikt worden door kinderen; door mensen die zwanger zijn, zwanger kunnen worden of borstvoeding geven; of een nier- of leverziekte hebben.

Voordat je een GABA supplement neemt, is het trouwens wel belangrijk om met een arts te spreken om te zien of dit supplement voor jou een goede keuze is.

Hoe werkt GABA voor jou het beste?

Sommige supplementen kunnen je behandeling verstoren en je gezondheid schaden, vooral als je andere medicijnen gebruikt. Als een huisarts bijvoorbeeld denkt dat GABA-supplementen je kunnen helpen, kan hij je helpen de juiste dosering te bepalen. De juiste dosis voor elke persoon hangt af van een aantal factoren, zoals je gewicht en activiteitsniveau. Het kan enige tijd testen zijn om te vinden wat voor jou het beste werkt.

GABA-niveaus op natuurlijke wijze verbeteren

GABA komt van nature voor in sommige voedingsmiddelen zoals tomaten, thee, sojabonen en gekiemde rijst. GABA zit ook in sommige gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kimchi en miso. Maar omdat er geen manier is om het GABA-niveau in de hersenen te meten, kan het onmogelijk zijn om te weten of je het GABA-niveau werkelijk verhoogt door deze voedingsmiddelen te eten.

Het is ook vermeldenswaard dat de GABA-niveaus in voedsel veel lager zijn dan in supplementvorm. Niettemin is het handhaven van goede voeding zeer belangrijk voor het beheersen van stress- en angstniveaus.

Sowieso verstandig voor je angst

Als je met onbehandelde angst leeft, is de beste eerste stap om naar een zorgverlener te gaan voor diagnose en behandeling. Dus nog voor GABA bij depressie gaat gebruiken, zoals wanneer je lichte angst ervaart of op zoek bent naar een natuurlijk alternatief voor traditionele medicatie, ook al kan een GABA-bevorderend supplement geschikt voor je zijn. Zorg ervoor dat je met je huisarts of medisch specialist spreekt voordat je nieuwe supplementen neemt. Je kunt er ook voor zorgen dat je voldoende slaapt, een voedzaam dieet eet en regelmatig beweegt om de dagelijkse symptomen van angst te helpen beheersen.