Acat Nederland
Image default
Zorg

Fysiotherapie kan geweldig helpen na een zwangerschap, lees er hier alles over

Na negen maanden zwangerschap is je lichaam door de mangel gehaald. Naast de duidelijke gewichtstoename die met de zwangerschap gepaard gaat, is er een vrij grote kans dat je ook last hebt van een verzwakking van je kernspieren en een verkeerde houding en uitlijning. Zwangerschapsherstel en het herstellen van je lichaam in de staat waarin het zich ooit bevond, kan moeilijk zijn.

Bovendien vereist je kleine bundel vreugde nu je volledige aandacht. Tussen het constant voeden, verzorgen, baden en verschonen van luiers door is het moeilijk om zelfs maar een moment voor jezelf te vinden – laat staan dat je genoeg tijd hebt om je in te zetten voor een effectief trainingsschema. Slaaptekort en algemene vermoeidheid maken het ook moeilijk om te oefenen, en postnatale depressie kan ook een factor zijn die het nog moeilijker maakt om de motivatie te vinden.

Het is dan ook geweldig dat er rond Nederland nu veel diensten beschikbaar zijn waar mama’s samen met hun kleintjes kunnen trainen. Mama’s fysio en Pilates lessen zijn speciaal ontworpen om mama’s te helpen herstellen van de ontberingen van de zwangerschap en tegelijkertijd tijd te geven om de baby te voeden en te verzorgen tijdens de les. In veel van de oefeningen wordt zelfs uw kind in de lessen opgenomen, waardoor er een constante interactie mogelijk is. Zelf weet ik dat er verschillende fysiotherapie praktijken zijn die dit aanbieden, klik hier om er snel meer over te lezen.

Fysiotherapie na de zwangerschap zorgt voor enorm veel gewichtsverlies

Veel nieuwe moeders zijn teleurgesteld om te ontdekken dat hun lichaam niet meer is zoals het was voordat ze zwanger werden. Dit is volkomen normaal. Na verloop van tijd zal het lichaam op natuurlijke wijze een deel van het werk doen om je te helpen terug te keren naar hoe het vroeger was.

Bewegen is echter ook belangrijk. Het is echter van cruciaal belang dat je je weer op je gemak voelt bij het sporten — je lichaam heeft immers een behoorlijke beproeving doorgemaakt en je zult niet klaar zijn om direct terug te gaan naar het soort trainingsschema dat je voor je zwangerschap hebt gevolgd. Fysio voor moeders programma’s zijn ontworpen om met postpartum stress om te gaan.

De kernspieren moeten versterkt worden

Na de zwangerschap is het belangrijk om de kernspieren, die door de ontberingen van de zwangerschap mogelijk zwakker zijn geworden, weer te versterken. Dit is de reden waarom veel van de lessen voor mama’s gebruik maken van Pilates technieken. Pilates is een methode die zich richt op het voltooien van precieze bewegingen vanuit de kern van het lichaam – in principe het gebied tussen de onderrug en het schaambeen.

Corrigeren van houding na de zwangerschap kan met fysio behandelingen

Houding is een gebied dat duidelijk lijdt als gevolg van de zwangerschap, omdat het zwaartepunt van je lichaam naar voren beweegt waardoor je onderrug gaat slingeren. Hoewel er stappen zijn die genomen kunnen en moeten worden om de houding tijdens de zwangerschap te behouden, is het zelden mogelijk om te ontsnappen zonder enige vorm van verandering. Mama’s hebben de neiging om zich te concentreren op bewegingen die de juiste lichaamsuitlijning en het herstel van de juiste houding bevorderen.

https://www.cbtfysio.nl/specialisaties