Acat Nederland
Image default
Zorg

Wie kent het niet: TENA incontinentiemateriaal

TENA is een merk dat onder andere incontinentiemateriaal in het assortiment heeft. Dat is misschien ook wel waar dit merk het meest om bekend staat. Dat is fijn, want veel mensen die incontinent zijn kunnen wel wat hulp gebruiken. Door zorgvuldig te kijken naar uw klachten is het mogelijk om materialen te vinden die u een veilig gevoel zullen geven. Zichtbare ongelukjes worden zo verleden tijd en u kunt met een gerust hart de deur uit. Helaas is incontinentie een aandoening die vaak voorkomt. Maar hoe zit het precies? Wat is incontinentie? In deze blog hoort u meer over het hoe en wat van incontinentie en wordt de mogelijke neurologische aandoening achter urineverlies uitgelicht.

 

Hoe ontstaat incontinentie?

Om antwoord te geven op de vragen is het handig om bij het begin te beginnen. Incontinentie is vrijwel nooit een op zichzelf staande aandoening. Er zit in veruit de meeste gevallen een medische oorzaak achter. Incontinentie, oftewel urineverlies, is in dat opzicht dus een symptoom van iets anders. Urineverlies heeft twee mogelijke oorzaken: de blaas die onvrijwillig samentrekt of verzwakte bekkenbodemspieren. Bij urineverlies functioneert één of beide van deze spieren niet naar behoren. De mate van urineverlies is voor iedereen anders. Het varieert in de hoeveelheid urineverlies en de frequentie waarmee dit dagelijks gebeurt. Als u TENA incontinentiemateriaal gaat kopen dan kunt u bijvoorbeeld bij weinig urineverlies voor een laag absorptieniveau kiezen.

 

Verschillende types incontinentiemateriaal

Naast de mate van urineverlies en de frequentie waarmee dit gebeurt, zijn er ook verschillende types incontinentie te onderscheiden, bij elke type hoort eigenlijk ook speciaal incontinentiemateriaal. Een van deze types is de ‘gemengde urine-incontinentie’. Dit is een combinatie van stressincontinentie, waarbij inspanning voor urineverlies zorgt, en aandrangincontinentie, dat voorkomt bij de aandrang tot plassen. Men gebruikt hier vaak dun incontinentiemateriaal van TENA bij. Een ander type is de zogenaamde ‘overloopincontinentie’. Hier is sprake van urineverlies doordat de blaas zich nooit helemaal kan legen. Dat komt doordat de blaas zich niet helemaal kan samentrekken. Diabetes kan hier de medische oorzaak achter zijn. Mensen die hiermee te maken hebben kiezen vaak voor materiaal van TENA in de vorm van een broekje.

 

Iedereen kan er last van krijgen

Omdat incontinentie vele medische oorzaken kan hebben, beperkt urineverlies zich niet alleen tot de oudere generatie. Het is waar dat het verouderingsproces een van de grootste oorzaken is voor incontinentie, maar het is zeker niet de enige. Zowel jongere mensen als ouderen hebben de kans er last van te krijgen  Bij jonge kinderen heeft urineverlies vaak te maken met verkeerde plastechnieken en een vicieuze cirkel waar ze niet uit lijken te komen. Bij mannen die incontinentiemateriaal kopen is een probleem met de prostaat vaak de boosdoener voor urineverlies. Bij vrouwen die TENA materialen kopen zijn zwangerschap en de menopauze de bekendste oorzaken voor incontinentie.

 

Uitgelicht: incontinentie door een neurologische aandoening

Naast verkeerde plastechnieken en de menopauze, kan incontinentie ook veroorzaakt worden door een neurologische aandoening. Een neurologische blaasstoornis is hier een voorbeeld van. Wanneer er schade aan de hersenen, zenuwen of ruggengraat is, kan het voorkomen dat seintjes niet goed worden doorgegeven aan de blaas. De blaas heeft dan zijn eigen willetje en trekt op ongewenste momenten samen. Urineverlies is het gevolg. Neurologische aandoeningen kunnen het gevolg zijn van onder andere een trauma, beroerte of de ziekte van Parkinson. Het TENA incontinentiemateriaal dat hierbij past is vaak wat dikker/ groter.

 

De TENA incontinentiematerialen

In het assortiment van TENA zijn dus veel verschillende soorten incontinentiematerialen te vinden. Wist u bijvoorbeeld dat u zwarte incontinentie inlegkruisjes kunt kopen? Vooral bij de jongere generaties die last hebben van incontinentie is het fijn als de materialen niet zo opvallend zijn. Met deze zwarte versie kunt u gemakkelijk zwart ondergoed dragen en zal het inlegkruisje niet zichtbaar zijn. Door het lage absorptieniveau is het materiaal ook zeer dun. Naast absorptieniveaus kunt u ook letten op de diverse lengtes waarin incontinentiemateriaal beschikbaar is. Op deze manier kunt u het incontinentiemateriaal uitkiezen dat precies voor u geschikt is. Dat geeft u dagelijks weer een veilig gevoel. Heeft u moeite met het kiezen van het juiste materiaal of wilt u materiaal bestellen, kijk dan eens op Hulpmiddelonline.nl