Acat Nederland
Image default
Bedrijven

Wat zijn de overwegingen om over te stappen op elektrische rijden?

Rij je momenteel nog een brandstof auto en wil je misschien overstappen op elektrische? Dan zijn er een aantal overwegingen die je moet maken om deze beslissing te kunnen nemen. Er zijn namelijk een aantal factoren die veel anders zijn dan met brandstof auto’s. In dit artikel vertellen we je waar je op te wachten staat en waar je op moet letten.

De actieradius is significant minder

De actieradius is de hoeveelheid kilometers die je kunt rijden op een volle tank/ accu. Bij brandstof auto’s schommelt de actieradius meestal rond de 700 á 800 kilometer per volle tank. Maar bij elektrische auto’s is dat ongeveer rond de 400. Neem de Volkswagen ID3 en de Kia e-Niro, deze elektrische auto’s hebben een actieradius van 424 á 455 kilometer op een volle accu. De actieradius is echter verraderlijk met elektrische auto’s, want 2 keer hard wegtrekken bij een stoplicht en je bent 10 kilometer kwijt. Ook 130 km/u rijden op de snelweg neemt meer energie dan gewenst, maar goed je mag nu overdag toch nog maar 100 in het Noorden van het land.

Elektrisch rijdt ook anders

Elektrisch rijden is ook anders dan bij een brandstof auto. Elektrische auto’s hebben namelijk een enorm hoge newtonmeter koppel en daardoor trekken ze onwijs hard op. Voor sommige een pluspunt en voor andere een minpunt. Ook het remmen is anders bij elektrische auto’s. Om energie op te wekken wordt de elektromotor gebruikt bij het remmen zodat de accu weer een beetje oplaadt. Achter hoef je hiervoor niet het rempedaal in te drukken maar dat doet die automatisch wanneer je het gas loslaat. Dit is dus iets waar je aan zult moeten wennen en werkt net weer even anders dan bij brandstof auto’s. 

Tanken is niet meer even stoppen en weer door

Het opladen van een elektrische auto is ook iets waar je rekening mee moet houden. Zo kun je niet meer even 5 minuten tanken en vervolgens weer door. Je moet een oplaadpunt opzoeken en hier de auto aan de kabel leggen. Nou zijn snel laders wel steeds meer aanwezig langs de snelweg, waar je de auto in 30 minuten voldoende kunt opladen. Maar het zijn er nog steeds niet veel, en er bestaat een kans dat je plek is ingenomen. Met een normale laadpaal kan het wel een uurtje duren voordat je weer verder kunt. Niet per se een pluspunt dus, maar wel iets waar je mee kunt werken.