Acat Nederland
Image default
Aanbiedingen

Het leed dat een kapotte afvoer heet

Denk je binnen alles voor elkaar te hebben tijdens de winter, gaat de boel buiten helemaal stuk. Dat moeten we niet hebben, natuurlijk. Hoe onderhoud jij je regenafvoer?

Goed, hopen we. Dat mag ook wel, want een gebrekkig onderhoud zorgt voor grote problemen. Zitten je goten verstopt, dan moet je ze leeghalen. Maar ook andere mankementen kunnen de kop opsteken. Slijtage is hiervan het beste voorbeeld. Al je goten en regenbuizen staan immers dag in dag uit in contact met de elementen, waardoor ze langzaam maar zeker worden aangetast. Een kras wordt een barstje en dat mondt onherroepelijk uit in een scheur wanneer je niet snel genoeg optreedt. Wat moet je hieraan precies doen? Dat leggen we je haarfijn uit.

Afvoer vervangen

Afhankelijk van de kwaliteit van je afvoer zal deze vroeg of laat gaan slijten. Dit zet zich door en zorgt voor grotere beschadigingen en die resulteren weer in lekkage. Uiteindelijk heb je geen afvoersysteem meer over. Althans, je kunt er niet langer op vertrouwen en zult alle goten en buizen moeten vervangen. Ook de beugels, zeker wanneer er goten van een ander formaat worden geplaatst. Vergeet bovendien de boeidelen niet, die het snelste in verval raken. Doe je niet alles in één keer? Dat is een keuze. Maar dat betekent wel dat je veel vaker in de weer bent en veel meer geld uitgeeft dan eigenlijk nodig is. Doe het liever in één keer perfect en compleet.

Aandachtspunten

Natuurlijk hoef je je niet van iedere kleine en oppervlakkige beschadiging een hoedje te schrikken. Maar houd wel heel goed je afvoer in de gaten. Je moet actie ondernemen wanneer je de volgende mankementen bespeurt:

  • Scheurtjes en barsten
  • Opengescheurde naden
  • Uitdroging van de dakgoot
  • (Hevige) vervuiling van de dakgoot

Toch repareren?

Hopelijk wel! Misschien is de schade maar zo beperkt dat slechts één enkel onderdeel vervangen hoeft te worden. Of sterker nog, dat een dakgoot reparatie de oplossing is. Waarom? Nou, omdat je hiermee heel veel geld bespaart! Dat geldt uiteraard niet wanneer alles te barsten is, dan moet je wel op volledige vervanging overgaan.

Duurzame materialen

Voorkom dat je telkens weer je afvoer moet repareren. Dat doe je door betrouwbare materialen in te zetten. Denk hierbij aan kunststof en zink. Hieronder beschrijven we de positieve eigenschappen van deze opties, die vandaag de dag veel worden ingezet in afvoersystemen.

Kunststof

Waar vroeger koper de dienst uitmaakte op het gebied van regenwaterafvoer, zie je vandaag de dag voornamelijk kunststof onderdelen terug. Ja, koper is sierlijker, dat geven we toe. Maar ook sneller onderhevig aan slijtage. Daar heb je met kunststof nou weer geen last van. Dit materiaal is ook nog eens stukken voordeliger en verkrijgbaar in allerlei verschillende vormen en kleuren. Dat komt heel mooi uit, want het oog wil ook wat. Extra voordeel: het is ontzettend onderhoudsvriendelijk!

Zink

Ook al is koper niet meer in zwang, metalen worden nog wel toegepast. Zeker zink, ook al ben je hiermee flink wat duurder uit dan bij kunststof. Het materiaal is echter heel duurzaam en slijtvast, net als zijn concullega hierboven. En het ziet er uiteraard veel mooier uit dan plastic! Zolang je het je maar kunt veroorloven.