Acat Nederland
Image default
Vakantie

Vereiste reisdocumenten voor een autoreis naar Duitsland

Duitsland is een bekende vakantiebestemming voor Nederlanders. Na enkele uren rijden met de auto ben je al diep in het land van onze Oosterburen. Het reizen naar de meeste buurlanden binnen Europa is gemakkelijk gemaakt dankzij de “vrij verkeer van personen” regeling van de EU. Dit heeft gezorgd voor open grenzen tijdens het reizen binnen Europa. Toch dien je enkele documenten mee te nemen voordat je in de auto stapt. Deze hebben wij voor je samengevat in dit artikel. 

 

Identificatiedocumenten

 

Zoals bij alle landen in de wereld is het in Duitsland verplicht om je te kunnen identificeren. Een geldig paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs is vereist voor je reis naar Duitsland. Daarnaast dienen kinderen zich sinds 2012 zelf te kunnen identificeren. Een bijschrijving in het paspoort van de ouders is niet meer geldig. Een visum voor Duitsland is niet nodig voor Nederlandse burgers. 

 

Ongeldige identificatiedocumenten

 

Zorgpasjes, OV-kaarten, pinpassen of verlopen identificatiedocumenten zijn ongeldig in Duitsland. Een kopie van een geldig legitimatiebewijs wordt ook niet geaccepteerd. 

 

Rijbewijzen

 

Een Nederlands rijbewijs is in Duitsland geldig voor het besturen van een voertuig. Dit komt ook van pas bij het huren van voertuigen. U heeft dus geen internationaal rijbewijs nodig in Duitsland. Sommige verhuurbedrijven zullen specifieke eisen stellen aan klanten. Zo kunnen jonge bestuurders geweigerd worden in verband met verzekeringsproblemen bij geval van schade.

 

Reisverzekeringen

 

Voor je autoreis naar Duitsland is het verstandig om van tevoren een reisverzekering af te sluiten. Je weet maar nooit wat er onderweg kan gebeuren. Zo kan je kiezen voor een eenmalige reisverzekering die afloopt bij terugkomst in Nederland. Of je kiest een doorlopende reisverzekering wanneer je vaker per jaar op vakantie gaat. Je doet er goed aan om deze documenten op orde te hebben voor je reis naar Duitsland. 

 

Voor het verkrijgen van snelle zorg bij nood, kan een zorgverzekeringskaart van pas komen tijdens je reis naar Duitsland. Zo krijg je makkelijk toegang tot medische voorzieningen binnen Europa. 

 

De groene kaart

 

De groene kaart voor je voertuig wordt wel in Duitsland erkend, maar is niet verplicht. Je moet dan wel op een andere manier kunnen aantonen dat je voertuig verzekerd is. De papieren versie van de groene kaart is een jaar geldig. 

 

Milieusticker voor Duitsland           

 

Naast persoonlijke reisdocumenten dien je voor de milieuzones in Duitsland een milieusticker te hebben voor je auto. De reden hiervoor is dat Duitsland vervuilende stoffen binnen de steden wil vermijden. Op deze manier blijft de lucht schoner binnen de stad. Het is verboden om de milieuzones van steden te betreden zonder het bezit van een (groene) milieusticker. Benzinevoertuigen vanaf 1993 en dieselvoertuigen vanaf 2006 komen voornamelijk voor de groene sticker in aanmerking.  

 

Bijna alle Duitse steden met een milieuzone hanteren een groene milieusticker beleid. Zonder een groene milieusticker mag je de zone niet betreden. Hiervoor gelden enkele uitzonderingen, die per stad verschillend zijn. Het is wel mogelijk om met je voertuig buiten de milieuzone te parkeren. Je kunt dan met het openbaar vervoer de stad betreden. 

 

Voorbereid op reis met ANWB       

 

Om onduidelijkheden te vorkomen biedt de ANWB informatie omtrent autoreizen naar Duitsland. Op https://www.anwb.nl/experts/auto/118/vignet-mannheim kan je praktische tips vinden voor je autoreis over de Duitse grens. Zorg ervoor dat je niet met vragen komt te staan omtrent de vereiste reisdocumenten en milieuzones in Duitsland. 

https://www.anwb.nl/experts/auto/118/vignet-mannheim