Acat Nederland
Image default
Onderwijs

Opleiding mondzorg 'preventie assistent' volgen?

De huidige personeelstekorten spelen een rol in vrijwel iedere sector; van zorgverlening tot winkel- en kantoorpersoneel. Ook tandartsen kunnen met moeite tandartsassistenten vinden. Als tandheelkundigepraktijk is het dan ook van groot belang zowel nieuwe als bestaande personeelsleden doorgroeikansen te bieden. Zo biedt de opleiding ‘preventie assistent’ mooie doorgroeimogelijkheden voor tandartsassistenten. 

Basis tandartsassistent

Tandartsassistenten volgen een MBO opleiding voor het behalen van hun diploma. De tandartsassistent in spe heeft natuurlijk eerst stage gelopen bij één of meerdere tandartsenpraktijken. Soms bevalt beide partijen de stage dermate goed dat de assistent (nog in opleiding) direct een baan aangeboden krijgt zodra de opleiding is afgerond. Heeft de tandartsassistent zijn of haar MBO opleiding afgerond, dan voert deze assistent basishandelingen uit, zoals het reinigen van apparatuur en het aanreiken van tandheelkundige gereedschappen tijdens de behandeling van patiënten. Om door te groeien kan de tandartsassistent de opleiding ‘preventie assistent’ volgen. 

Tandartsassistent ‘Plus’ worden?

Tijdens de opleiding ‘preventie assistent’ krijgt de tandartsassistent (of mondhygiënist assistent) nieuwe vaardigheden aangeleerd. Dit gebeurt vrijwel uitsluitend in groepsverband, dus klassikaal. In de meeste gevallen worden alle tandartsassistenten van een praktijk aangemeld voor deze opleiding (waardoor de tandartspraktijk ook op groepskorting kan rekenen). Met het behalen van de opleiding wordt het takenpakket van de tandartsassistent daadwerkelijk uitgebreid, waardoor het werken op de praktijk nog interessanter en uitdagender wordt. 

Welke vaardigheden worden opgedaan? 

Wat kunnen cursisten verwachten tijdens de opleiding preventie assistent

De volgende onderdelen worden behandeld:

  • Ingangstoets online, Intake en kennismaking, uitleg e-learning met praktijkbegeleider, workshop, theorie PPS-screening
  • Medische anamnese, ergonomie, Parodontologie
  • Slijpen van scalers en mondonderzoek
  • Instrumentatie technieken, ultrasoon, scalers H6/H7 en S204s(d)
  • Instrumentatie technieken, polijsten, scalers H6/H7 en S204s(d)
  • Mondhygiëne instructie en preventie. Plaque-kleurtest
  • Theorie examen communicatietraining. Online.
  • Volledige preventie behandeling
  • Generale repetitie Preventie behandeling met patiënt
  • Examen met patiënt, met praktijkbegeleider

Door middel van e-learning ontvangt de assistent toegang tot het online leerportaal, waar de leerling binnen de eigen leeromgeving komt. Deze opleiding bestaat in totaal uit 10 bijeenkomsten die in het midden van het land gehouden wordt. 

Let wel: de opleiding is geschikt voor tandartsassistenten met meer dan 2 jaar praktijkervaring. Het minimale aantal deelnemers bestaat uit 4 leerlingen. 

Geïnteresseerd in deze opleiding? Bezoek de website van DentCoach.nl voor een volledig overzicht van opleidingen binnen dit segment. d

https://dentcoach.nl/trainingen/opleiding-preventie-assistent/