Acat Nederland
Image default
Onderwijs

Waarom studenten stoppen met hun studie

Binnen de eerste paar maanden van de nieuwe studie zullen veel studenten stoppen met de gekozen studie. Dit kent meerdere oorzaken. Zo heeft de een er niet goed genoeg over nagedacht en zo heeft de ander zich uit wanhoop maar gewoon ingeschreven bij een random opleiding. Om deze paar redenen alleen al is het een goed idee om hulp bij studiekeuze te vragen. Met dank een hulp bij jouw studiekeuze heb jij de mogelijkheid om je te gaan verdiepen in jouw interesses en kwaliteiten. Zo weet jij zeker dat je de goede studie hebt gekozen en zal je minder snel stoppen met de gekozen studie.   

Docenten zijn niet wat ze willen 

Veel studenten stoppen met hun gekozen studie, omdat de docenten niet lesgeven zoals zij willen. Over het algemeen zijn de docenten veel makkelijker in de omgang op het hoger onderwijs, maar zijn ze ook makkelijker met lesgeven. Wil je niet opletten? Helemaal prima. 

Daarnaast zijn de docenten meer geneigd om niet al te veel les te geven en een PowerPoint voor te lezen. Dit zal resulteren in weinig interesse en een slechte concentratie. Dat zal uiteindelijk weer resulteren in slechte resultaten. Die slechte resultaten zullen er dan voor gaan zorgen dat studenten gaan stoppen met de door hen gekozen studie.  

Niet genoeg banen in het vakgebied 

Nog een reden waarom studenten stoppen met hun studie is doordat er te weinig banen zijn in hun vakgebied. Veel studenten beginnen de studie met veel goede moed, omdat daar hun interesses in liggen. Echter wordt het na verloop van tijd duidelijk dat er te weinig banen zijn en dat zij misschien beter een andere studie kunnen gaan volgen. Studenten zullen dat dan ook zeker gaan doen, want zij moeten zich uiteindelijk wel kunnen voorzien in hun primaire levensbehoeften. 

Doordat de studenten zich niet goed genoeg verdiepen in hun vakgebied weten zij dus ook niet wat de baankansen zijn. Dit is waar een studiekeuze adviesbureau bij kan helpen en ervoor zorgt dat jij een leuke studie kiest met goede baankansen.  

Studie past niet bij de interesses 

De gekozen studie kan op eerste oog interessant lijken, want de scholen doen hun best om ervoor te zorgen dat jij voor hen kiest. Daarnaast klinken de studenten ook enthousiast over de opleiding en krijg je daardoor misschien wel een vertekend beeld van de opleiding. Studenten beginnen dan met een verkeerd beeld de opleiding en dit kan negatief uitpakken. Zo kan uiteindelijk na een paar maanden blijken dat de gekozen studie niet past bij de interesses van de desbetreffende student. Het is dan zonder om jouw tijd te verdoen door verder te gaan met die studie. Het niet aansluiten van de interesses bij de studie is dan ook vaak een van de grootste redenen waarom studenten stoppen met de opleiding.   

https://septemberadvies.nl/