Acat Nederland
Image default
Dieren

Het gebit van je hond onderhouden

Net als bij mensen, heeft het gebit ook bij honden een goede verzorging nodig. Toch zijn aandoeningen van het gebit één van de meest voorkomende ongemakken bij honden. Denk aan tandplak, tandsteen en ontstoken tandvlees. Door deze ontsteking kunnen bacteriën in de bloedbaan van je hond terecht komen, waardoor er infecties kunnen ontstaan. Ontstoken tandvlees kan bij honden soms zelfs zorgen voor problemen met de lever of nieren. Een goed gebit is dus erg belangrijk voor de gezondheid van je hond, maar hoe zorg je ervoor dat het gebit gezond blijft? Wij vertellen je er meer over in dit artikel.

 

Zelf controleren

Je kunt zelf het gebit van je hond eenvoudig controleren, het is niet nodig om hiervoor naar dierenkliniek ‘t Leijdal te gaan. Begin met het controleren van de tanden van je hond als hij nog jong is, zodat hij aan het gevoel gewend raakt. Til de lippen op en bekijk het tandvlees goed. Zie je tandplak zitten? Poets het gebit van je hond dan goed. Zie je gele of bruine plekken aan de zijkant van de tanden of kiezen van je hond? Dan is dat waarschijnlijk tandsteen. In dit geval kun je het beste naar de dierenarts gaan om dit weg te laten halen. 

 

Wanneer naar de dierenarts? 

Als je hond een slechte adem heeft of veel kwijlt, kan dit wijzen op een ontsteking. Ook rood, bloedend tandvlees en loszittende of verkleurde tanden kunnen symptomen zijn die wijzen op een ontsteking. In dit geval is het belangrijk om de dierenarts zo snel mogelijk naar het gebit van je hond te laten kijken. Door snel te handelen voorkom je dat de ontsteking verdere infecties in het lichaam van je trouwe viervoeter kan veroorzaken. 

 

Speeltjes en snacks voor het gebit

Kauwen en knagen is goed voor het gebit van dieren. Door speciale speeltjes aan te schaffen, onderhoudt de hond zelf spelenderwijs zijn gebit. Naast speciale speeltjes zijn er ook verschillende hondensnoepjes te koop die helpen om het gebit goed schoon te houden. Niet alleen tanden poetsen, maar ook het voeren van speciale snoepjes heeft een positief effect op het gebit van jouw hond. Volwassen honden kunnen wel uren zoet zijn met een kauwbot en ze vinden deze botten vaak erg lekker. Een ideale manier dus om het gebit van je hond gezond te houden!