Acat Nederland
Image default
Dieren

Wat is een goede paardenstal voor je paard?

Als diereneigenaar wil je het beste voor je dier. Of ze nu bij je in huis wonen, in je tuin of bij de boer op het land. Als jouw dier goed zit, dan slaap je een stuk beter. Dit geldt voor alle dieren, ook paarden. Paarden zijn natuurlijk een stuk groter en complexer om te houden. Ze moeten genoeg ruimte hebben om te kunnen bewegen, maar ook hun stal moet groot genoeg voor ze zijn en tegelijkertijd ook veilig aan voelen. In een goede paardenstal moet een paard zich kunnen bewegen, maar ook languit kunnen liggen. Maar ook het klimaat in een stal moet goed zijn. Het mag dus niet te stoffig of te donker zijn. Paarden zijn een stuk minder gevoelig voor koud, dan dat wij zijn. In deze blog laten we je zien hoe je zelf paardenstallen kunt maken en waar ze aan moeten voldoen.

Hoe maak je een paardenstal?

Voordat je aan een paardenstal gaat beginnen, moet je eerst een vergunning aanvragen. Het is namelijk belangrijk om de veiligheid van je paarden te waarborgen, vandaar dat je een vergunning nodig hebt. Naast een bouwvergunning is het misschien ook handig om een milieuvergunning aan te vragen. Je hebt natuurlijk al een plan klaarliggen, maar hier even een korte checklist.

  • Bedenk hoeveel paarden je wilt huisvesten, hoe groot de stallen moeten zijn en waar de voer- en opslagruimtes zich bevinden.
  • Bouw de muren en het dak van de stal. Zorg ervoor dat de muren hoog genoeg zijn en dat het dak stevig genoeg is om bescherming te bieden tegen het weer.
  • Installeer ramen en deuren om licht en ventilatie mogelijk te maken. Deuren moeten breed genoeg zijn om de paarden in en uit te laten lopen.
  • Leg een veilige, stroeve en makkelijk te onderhouden vloer. Beton of rubberen vloeren zijn goede opties.
  • Zorg voor voldoende opslagruimte voor hooi, stro en voer. Dit kan binnen of buiten de stal worden geplaatst.
  • Zorg voor voldoende water en elektriciteit. Installeer waterbakken en elektrische verlichting en stopcontacten.

Hoe groot moet een paardenstal zijn?

Een paardenstal moet groot genoeg zijn om een comfortabele leefruimte te bieden voor het paard. Er zijn verschillende factoren die de grootte van de stal bepalen, zoals de grootte en het gewicht van het paard, hoeveel tijd het paard in de stal zal doorbrengen en hoeveel beweging het paard zal krijgen buiten de stal. Over het algemeen mag een en paardenstal maximaal 40m² zijn. De maximale hoogte is 3,5 meter. Wil jij je paard wat extra luxe geven? Dan zou je eens naar de luxe paardenstallen kunnen kijken.

https://www.prubo.nl/