Acat Nederland
Image default
Dieren

Bouw een paardenstal op je erf

Je wilt je droom laten uitkomen en één of meerdere paardenstallen bouwen bij je huis. Dan is het tijd om je te oriënteren op de mogelijkheden voor een ontwerp dat fijn is voor je paard en dat bovendien goed past bij de omgeving waarin je de stal neerzet. Ook moet de constructie stevig zijn, zodat je paard niet kan uitbreken. Met welke zaken moet je rekening houden als je een paardenstal wil bouwen waar je lang plezier van hebt?

Houten stal voor je paard

Het ontwerp van een paardenstal moet uiteraard passen bij de omgeving en bij je huis. Zo bestaan paardenstallen vaak uit betonnen casco’s met een houten afwerking. Een dergelijke houten paardenstal moet natuurlijk voorzien worden van een dak dat past bij je smaak, zoals een dak van riet, pannen, golfplaat of hout. Houd er rekening mee dat je een bouwvergunning moet aanvragen voor je stal. Dit is verplicht voor stallen die meer ruimte beslaan dan 30 m² en hoger zijn dan 3 meter. Het is goed om er bij de bouw van je paardenstal rekening mee te houden dat je in de toekomst zo min mogelijk onderhoud hoeft uit te voeren. Door bijvoorbeeld te kiezen voor betonnen wanden ga je voor stevigheid en kwaliteit.

Wat voor een stal is comfortabel en veilig voor je paard?

Een paardenbox moet qua grootte 2x de stokmaat² van het paard zijn. Dat houdt in dat je voor een paard van 1,65 meter ongeveer 10,89 m² oppervlakte nodig hebt. Als ondergrond wordt meestal gekozen voor een betonnen of rubberen vloer, met een antislip oppervlak. De wanden moeten tegen de klap van een paardenhoef kunnen en moeten voorzien zijn van ventilatieopeningen om de ammoniakdampen naar buiten te laten stromen.

Houd er bij de keuze voor de grendels op de deuren rekening mee dat het paard zelf de deur niet open kan maken. Ramen die aan de zonkant liggen moeten voorzien zijn van een mogelijkheid om het zonlicht en de hitte te weren wanneer het nodig is. Het is fijn voor een paard als het andere paarden kan zien en de wanden tussen de dieren niet helemaal gesloten zijn.

Vergunning en bouwtekeningen

Het houden van paarden vlak bij huis is uiteraard niet op elke plek toegestaan en een stal mag ook niet zomaar bij elk huis neergezet worden. Overweeg je om een houten paardenstal neer te zetten in je tuin, dan kan een bedrijf dat gespecialiseerd is in de bouw van paardenstallen advies geven over het aanvragen van een vergunning. Ook kan een expert in stallenbouw bouwtekeningen maken voor je ideale stal.

https://www.prubo.nl/