Acat Nederland
Image default
Dieren

Je kitten als de beste verzorgen doe je zo!

Ze zijn klein, zacht, pluizig en enorm schattig. Het is dan ook enorm lastig om de verleiding te weerstaan om een kitten te kopen. Toch kan het verzorgen van een kitten problemen en moeilijkheden met zich meenemen. Een jong dier is natuurlijk nog niet opgevoed en moet alles nog leren, en dit kan nog best een uitdaging zijn. Toch is het leerproces erg leuk om mee te maken, en met deze paar tips wordt je snel pro in het verzorgen van jouw kitten!

 

Het kopen van het juiste kattenvoer

Het belangrijkste voor een kitten is natuurlijk voer. Kattenvoer kopen lijkt erg makkelijk, maar er zijn erg veel verschillende soorten en merken voer op de markt, wat de keuze nog best lastig kan maken. Het is belangrijk om voor een jonge kitten speciaal kittenvoer te kopen. Dit voer bevat alle nutriënten die essentieel zijn voor een kitten, zoals bijvoorbeeld vitaminen en mineralen die helpen in de ontwikkeling van het skelet en antioxidanten die de weerstand een handje helpen. 

 

Het kitten-kattenvoer is er voor de verschillende stadia van het opgroeien. In eerste instantie krijgen de meeste kittens kitten-brokjes. Na zes maanden worden de meeste kittens gesteriliseerd of gecastreerd, waarna de stofwisseling veranderd. Het is verstandig om dan over te stappen naar andere brokjes die speciaal zijn gefabriceerd voor die fase van zijn of haar leven. Vanaf 1-jarige leeftijd is de kitten oud genoeg voor brokjes voor volwassen katten. 

 

Wat heb ik nodig wanneer ik een kitten in huis haal?

De eerste en belangrijkste benodigdheid is al genoemd; voer. Maar daarnaast is het ook verstandig om een krabpaal in huis te halen. Kittens zijn erg speels en zijn er dan ook niet vies van om in de gordijnen of bank te hangen. Om dit te voorkomen is het dan ook verstandig om een krabpaal neer te zetten, waar de kitten zich helemaal op kan uitleven.

 

Omdat kittens erg speels en energiek zijn, is het belangrijk dat ze genoeg te spelen hebben. Daarbij geeft spelen ook mentale uitdaging, wat goed is voor de ontwikkeling van jouw kitten. Om die reden is het aan te raden om genoeg kattenspeeltjes in huis te halen. 

 

Andere praktische benodigdheden voor een kitten

Ook een rustige slaapplek is erg belangrijk voor een kitten. Omdat ze nog veel groeien, moeten ze ook veel slapen. Daarom is een kattenmandje essentieel. 

 

Een kattenbak is ook essentieel wanneer je een kitten in huis neemt. De kitten zal waarschijnlijk nog niet zindelijk, dus dit is iets wat je hem of haar zelf moet aanleren. Gelukkig zijn hier genoeg tips over te vinden en leren katten ontzettend snel. 

 

Als laatste is het kopen van een reismandje ook een aanrader. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar het is fijn om de kitten veilig naar de dierenarts te kunnen vervoeren door middel van een reismandje. 

Het laten chippen van een kitten 

Het kan verstandig zijn om een kitten na aankoop te laten chippen. Chippen is het plaatsen van een microtransponder onder de huid. Elke chip bevat een uniek nummer, welke geregistreerd staat in de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Jouw persoonlijke gegevens worden hieraan verbonden. Dit is een uitkomst voor wanneer een kat vermist is. Wanneer iemand de kat vindt, kan de eigenaar dan  namelijk makkelijk gevonden worden. Chippen wordt altijd gedaan door een dierenarts.