Hoe betrouwbaar is Google Search Console data nu echt?

Google Search Console is een gratis tool van Google waarmee je belangrijke, SEO gerelateerde, data van je eigen website kunt inzien. Hiermee heeft de tool een streepje voor op tools als Ahrefs, Moz & Ubersuggest. Maar is Google Search Console daadwerkelijk zo goed als we denken? Dat lees je in dit artikel.

De voordelen van GSC

In de basis is Google Search Console een fantastische databron. Secuurder als dit ga je het nu eenmaal niet krijgen. In het prestatierapport zie je bijvoorbeeld precies op welke zoekwoorden je allemaal vertoond wordt. Hierdoor is Google Search Console ook één van de weinige tools waarmee je accurate data kunt inzien van je longtail zoekwoorden.

Daarnaast vind je in Google Search Console ook belangrijke informatie over de dekking van je website. Bijvoorbeeld als een pagina bepaalde indexeringsproblemen heeft. Of als bepaalde pagina’s niet snel genoeg laden en daarom niet voldoen aan Google’s Core Web Vitals.

De nadelen van GSC

Behalve belangrijke voordelen heeft Google Search Console ook een aantal nadelen. Waar de data heel goed is, is de tool zelf een stuk beperkter. Zo beperkt dat je het misschien beter kunt zien als een databron dan daadwerkelijk een tool.

Gebrek aan dynamische filters

Data in Google Search Console is zogenaamde ruwe data. Zo wordt er bijvoorbeeld niet gefilterd op het land waarin je actief bent.

Wat betreft het aantal klikken maakt dat niet uit, maar wat betreft het aantal vertoningen, de CTR en de gemiddelde positie zul je een vertekend beeld zien.

Deze data is in Google Search Console enigszins te filteren. Zo kun je bijvoorbeeld filteren op een land (bijvoorbeeld Nederland). Maar het is al niet mogelijk om op twee landen te filteren (bijvoorbeeld Nederland & België).

Daarnaast moet je iedere keer alle filters opnieuw instellen. Dit is onnodig en zonde van de tijd.

De oplossing

Google heeft de oplossing hiervoor al zelf ontwikkeld. Namelijk Google Data Studio. Hiermee kun je de data dusdanig manipuleren dat je daadwerkelijk goede inzichten haalt om hoger te scoren in de zoekresultaten!

 

Gerelateerde berichten die u wellicht interesseren