Acat Nederland
Image default
Internet

WordPress website laten maken

Websites zijn er in alle maten en soorten. Hiernaast zijn er verschillende platformen om je website te ontwikkelen. Vanuit de basis kun je al je eigen website opbouwen met HTML, CSS en JavaScript en online zetten maar heb je hiermee niet de extra mogelijkheden zoals bijvoorbeeld met WordPress.

Wil je tekst toevoegen of een afbeelding aanpassen dan zul je je via je eigen code aanpassingen moeten doorvoeren. Voor een programmeur is dit niet lastig, echter lever je een website voor klanten die zelf wat willen aanpassen is een WordPress website een stuk gemakkelijker te bedienen.

Wat is WordPress?

WordPress is een uitgebreid CMS (Custom Managment System). Naast een compleet website framework heb je toegang tot de achterkant van de website. In het CMS zijn verschillende opties en instellingen aanwezig om het voor jou als eindgebruiker allemaal een stuk gemakkelijker te maken.

Je hoeft dan ook helemaal niet met moeilijke code te werken en kun je via het CMS afbeeldingen uploaden, teksten aanpassen via een teksteditor, nieuwe pagina’s en berichten aanmaken en heel veel meer.

WordPress biedt dan ook een complete web-oplossing met aan de voorkant de website en aan de achterkant de bediening, het CMS. Alles is al helemaal geprogrammeerd en hoef jij WordPress alleen maar te installeren en naar smaak in te richten.

Hoe werkt het?

Allereerst heb je een domeinnaam en hosting nodig voor je nieuwe website. Er zijn tal van hostingproviders die dit voor enkele euro’s per maand aanbieden. Hosting kun je zien als een harde schijf (de server) net als op je computer waarop al je website bestanden staan. Typt men jouw domeinnaam in de browser dan maakt deze connectie met de server en worden de bestanden getoond op je scherm, uiteraard in de vorm van een website.

Om WordPress te installeren heb je de gratis installatie bestanden nodig en kun je deze downloaden via de officiële WordPress website. Veel hosting providers bieden tegenwoordig een complete WordPress installatie aan zodat je de bestanden niet hoeft te downloaden.

Na het installeren van WordPress stel je de taal in en maak je een gebruiker aan. Ook dien je een verbinding te maken met een database waar allerlei instellingen worden opgeslagen. Ben je hiermee klaar dan staat je WordPress website online en kun je deze via jouw gekozen domein bezoeken en beheren.

WordPress design kiezen

WordPress biedt een aantal gratis templates zodat je website ook aan de voorkant is voorzien van een standaard ontwerp. Dit bestaat onder andere uit een menu (bovenkant), het gedeelte waar de content komt met eventuele side-bars en de footer (onderkant) voor extra informatie of minder belangrijke pagina’s.

Nu is het aan jou om dit te voorzien van content. Hiernaast wil je natuurlijk kleuren instellen en alles verder indelen en uitwerken.

Zelf doen of laten maken?

Om dit verder uit te breiden kun je ervoor kiezen om een premium theme te gebruiken. Premium themes zijn een stuk uitgebreider dan standaard gratis themes en zijn voorzien van een aparte page builder. Met premium themes heb je naast de vele extra mogelijkheden nog meer opties om je website te verfraaien. Denk hierbij aan prachtige sliders, reviews die eruit springen, bewegende beelden en animaties.

Met veel geduld en tijd kun je je eigen site maken. Toch kiezen veel bedrijven ervoor om dit uit te besteden. Een professionele WordPress website laten maken kun je dan ook het best overlaten aan een bekwame webdesigner. Bij een uitgebreide site komt er namelijk veel meer kijken dan je denkt.

Een goede site moet soepel laden, logisch zijn ingedeeld en grafisch dik in orde zijn. Hiernaast wil je natuurlijk ook dat je website gevonden wordt. Ook ben je met WordPress altijd afhankelijk van updates. Een webdesigner is bekend met al deze facceten en zorgt er dan ook voor dat jouw website zonder zorgen goed draait en altijd online staat.

Waar kies jij voor?