Acat Nederland
Image default
Electronica en Computers

Hoe je slaap kunt verbeteren met een daglichtlamp

De sombere, koude, donkere wintermaanden overleven is iets wat je niet geheel onbekend klinkt. Het is de tijd van het jaar waarin je je gemakkelijk verslaapt, slecht in slaap kunt komen door de kou en waarin sombere gevoelens sneller hun intrede doen. Ook een winterdepressie kan best venijnig zijn en dien je te voorkomen. Een lichttherapie lamp, ook wel daglichtlamp, is een lamp die licht produceert wat op daglicht lijkt.

Deze lamp wordt vaak ingezet in de strijd tegen slaapproblemen, winterdepressies en sombere gevoelens. De lamp geeft aan dat het dag is, waardoor je lichaam denkt dat het dag is. Je lichaam zal wakker en alert blijven. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je tijdens de wintermaanden overdag wakker bent en ’s avonds makkelijk in slaap valt. Het duurt wat langer voordat het licht is in de winter en hierdoor heb je kans dat je lichaam niet of maar half wakker is. Het werkt het allerbeste als je de lamp op je ogen richt en zorgt dat je niet in de lamp kijkt.

Kijken in de lamp kan schadelijk zijn.Afhankelijk van de intensiteit van het licht, kun je de tijd dat je de lamp aanzet opbouwen, beginnend met zo’n 30 minuten dagelijks.

Voordelen van een daglichtlamp

Slechte slapers hebben baat bij de aanschaf van een daglichtlamp, maar niet alleen slecht slapen kan voorkomen worden. Er zijn tal van andere voordelen die een daglichtlamp met zich meebrengt. Zo heeft de daglichtlamp een goede invloed op allerlei stemmingsstoornissen. Dit komt doordat het blootstellen aan licht ervoor zorgt dat je lichaam geen melatonine aanmaakt. Dit kan je humeur verbeteren en zorgen voor meer energie. Dit zijn twee ingrediënten die nodig zijn om lekker te kunnen functioneren en je dagelijkse beslommeringen door te komen.

Heb je last van bijvoorbeeld eczeem of een andere huidaandoening? Dan is de daglichtlamp een goede oplossing. Lichttherapie kan onder andere psoriasis goed behandelen, zo is gebleken. Er zijn vormen van neurologische schade die vertraagd kunnen worden door een daglichtlamp te gebruiken. Het is dus aan te bevelen om een daglichtlamp in te zetten als je structureel slecht slaapt, huidproblemen hebt of je ritme aanzienlijk wilt verbeteren.

Waar op te letten als je een daglichtlamp wenst aan te schaffen

Er zijn wat dingen waar je rekening mee dient te houden als je een daglichtlamp wenst aan te schaffen. Zo is het ten eerste belangrijk om te kiezen voor een witte daglichtlamp. Het witte licht straalt meer uit, dan bijvoorbeeld een geel lampje aan je plafond. Ook de mate van lichtintensiteit, die we ook wel lux noemen, speelt een rol bij de keus voor een daglichtlamp. Heb je een lamp die minder sterk is, dan zul je deze langer moeten gebruiken voordat je effect ziet. Bij een sterkere lamp, heb je kans dat deze te fel is. Je zult dus moeten uitzoeken wat fijn is voor je. Let er verder goed op dat je voor een lamp gaat die géén uv-licht uitstraalt. Dit kan namelijk nadelig zijn voor je gezondheid. Voor meer informatie over de beste daglichtlampen en of andere slaapproducten kun je een kijkje nemen op de website van slaaponline.