Acat Nederland
Image default
Woning en Tuin

Laat jouw meubels weer stralen met boenwas!

Boenwas is een fantastisch middel dat ervoor zorgt dat jouw meubels er weer uitzien als nieuw.

Waar wordt boenwas van gemaakt?

Boenwas wordt traditioneel gemaakt uit bijenwas opgelost in terpentijn of verzeepte bijenwas. Tegenwoordig wordt het al weer iets anders gedaan en is de originele formule verbeterd door carnaubawas toe te voegen. Hierdoor werd het geheel vele malen slijtvaster en nog beter geschikt voor het herstellen van meubels. Ook wordt er tegenwoordig nog wel eens een vervanger voor bijenwas gebruikt, denk dan aan vaseline, aardwas of bruinkool echter blijft de traditionele variant met bijenwas een favoriet voor vele mensen.

Waar kan ik boenwas voor gebruiken?

Boenwas wordt gebruikt om meubels te herstellen en weer te laten glanzen. Het kan worden gebruikt op een zogeheten poreuze ondergrond, dat wil zeggen materialen met een ondergrond waar kleine openingen of poriën in zitten. Voorbeelden van dit soort materialen zijn hout, papier, steen, canvas, MDF en zelfs ijzer. In dat laatste geval zorgt de boenwas er niet alleen voor dat het ijzer er mooier uitziet maar het beschermt ook nog eens tegen roest waardoor het langer mee gaat.

Waar de boenwas vroeger vooral werd gebruikt op houten meubels zijn ook MDF meubels tegenwoordig steeds populairder waardoor de vraag naar boenwas gestegen is. Let wel op dat met houten meubels het effect van boenwas kan verschillen per houtsoort. Op hardhout zal het effect van de boenwas minder goed te zien zijn maar bij een houtsoort als eikenhout zie je een prachtig effect omdat de nerf van het hout hier dieper ligt.

Woonkamer

Hoe moet ik boenwas aanbrengen?

Wanneer je hebt besloten om boenwas te gebruiken op jouw meubels is het belangrijk om te weten hoe je dit precies gaat aanbrengen. Eerst moet er gekeken worden naar welke kleur boenwas past bij jouw meubelstuk. De meest verkochte kleur is transparant omdat het overal bij past maar voor sommige houten meubels past een donkere boenwas beter.

Als je de juiste boenwas hebt gekozen is het tijd om het aan te gaan brengen. Hiervoor heb je een kwastje nodig, dit kan een simpele schilderskwast zijn maar ook een speciale waxkwast. Het is aan jou om te bepalen wat het handigst is. Doe een klein beetje was op de kwast en ga eerst even heen en weer over een stuk karton of iets waar was op mag komen. Hierdoor wordt de was gelijkmatig verdeeld over de haren van de kwast. Wanneer dit is gedaan kan je de was gaan aanbrengen op jouw meubel. Probeer dit zo gelijkmatig mogelijk te doen, je zou niet willen dat sommige delen van jouw meubelstuk een grotere waslaag hebben dan de andere delen. Houd ook in gedachte dat een dikkere waslaag niet zorgt voor betere resultaten. Een zeer dunne laag boenwas is al voldoende voor het gewenste resultaat.

Wanneer je het hele meubelstuk hebt afgewerkt met een mooie dunne laag en je tevreden bent over het resultaat moet de was een tijdje uitharden. Dit kan tot wel 10 dagen in beslag nemen, maar dat betekent dan wel dat jouw meubels er weer gloednieuw uitzien!