Jaarlijks worden er 35 meldingen gemaakt van ernstige ongevallen met steigers. Ondanks de strenge regelgeving gebeuren er jaarlijks nog steeds erge ongelukken. Waarschijnlijk is dit aantal nog hoger, omdat er veel gevallen bij zijn die niet worden gemeld bij de inspectie. Om er toch zeker van te zijn dat alles veilig gaat zijn er een aantal regels opgesteld. Om veilig te kunnen werken dien je allereerst alle onderdelen in bezit te hebben. Rolsteiger kun je kopen bij rolsteiger.net. ArboregelgevingVeel ongevallen gebeuren niet tijdens het gebruik van de steiger, maar juist bij de op- en afbouw. Dit komt doordat er verkeerd is opgebouwd of dat er bepaalde onderdelen niet goed zijn geplaatst. Bij het gebruik van de steiger kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan doordat er bijvoorbeeld schoren of randbeveiliging is weggehaald.
Er zijn volgens de arboregelgeving een aantal verplichtingen met betrekking tot het gebruik van steigers. Zo moet er een veiligheidskeuring worden gedaan voorafgaand aan het gebruik van een rolsteiger. Er moeten stickers worden geplakt op elke onderdeel van de steiger. Deze stickers worden geplakt door de keurmeester. Daarnaast moet de steiger ook zijn opgebouwd volgens de voorschriften van de fabrikant. De voorschriften staan op de stickers die de keurmeester heeft geplakt op de onderdelen.
Boven de drie meter werkhoogte is een randbeveiliging verplicht. Dit is om te voorkomen dat er gereedschap of materialen naar beneden vallen. Deze beveiliging wordt er automatisch bijgeleverd, wanneer je een steiger besteld die boven de drie meter uitkomt. Er is wel een maximale werkhoogte bij steigers. Onverankerde steigers mogen binnen tot twaalf meter worden gebruikt en buiten tot acht meter. Als je toch daar boven wilt gaan werken, dienen ze te zijn vastgemaakt aan de gevel of binnenmuur. Veiligheidsharnas in niet verplichtEen veiligheidsharnas is niet verplicht, wanneer er een afzetting aanwezig is. Dit kan een kopleuningframe zijn of een schoren. Er wordt toch altijd aangeraden om een veiligheidsharnas te dragen. Dit is immers voor je veiligheid en je hebt er zelf niet veel last van tijdens het werken. |
Een rolsteiger gebruiken volgens de regels
