Acat Nederland
Image default
Woning en Tuin

Vloerisolatie, hoe interessant is het echt?

Er zijn tegenwoordig nog steeds een groot aantal misverstanden die bestaan met betrekking tot vloerisolatie. Eén van die misverstanden heeft te maken met de veronderstelling dat het eigenlijk helemaal niet interessant is om de vloer van je woning te isoleren. Dat is zeker niet juist. In heel veel gevallen is het namelijk zo dat er via de vloer al een significante hoeveelheid warme lucht verloren gaat. Dat is natuurlijk zeer vervelend. Door het voorzien van isolatie in de vloer kan je dan ook een niet belangrijke bescherming realiseren tegen optredend warmteverlies. Wil je hier graag meer over te weten komen? Dat is mogelijk door je in de onderstaande informatie te verdiepen. 

Heeft vloerisolatie eigenlijk wel zin?

Bovenstaande is de eerste vraag die veel mensen zich in de praktijk stellen wanneer er wordt gepraat over het voorzien van vloerisolatie. Heeft het namelijk eigenlijk wel zin om ervoor te kiezen om een vloer te isoleren? Absoluut. Je zou het misschien Op het eerste gezicht niet veel, maar er gaat via de vloer zo’n slordige 15 procent van de warme lucht in je woning verloren. Dit is meteen al heel wat meer dan veel mensen vermoeden. Bovendien is het vandaag de dag ook nog eens zo dat er in menig aantal huizen gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming. Dit betekent dat de warmte meer dan ooit aan de vloer wordt opgewekt waardoor deze isoleren zomaar even nog belangrijker wordt. 

Hoe kan vloerisolatie gerealiseerd worden?

Dat vloerisolatie plaatsen dus de moeite waard is om te overwegen mag ondertussen wel duidelijk zijn. De volgende vraag die mensen zich dan stellen is hoe je die isolatie nu precies kan realiseren. Daarvoor kan je een keuze maken uit verschillende mogelijkheden. Het gaat hierbij om:

  1. Vloerisolatie onder de bestaande vloer;

  2. Isoleren met zogenaamde vloerplaatisolatie;

  3. Het isoleren van de kruipruimte; 

Ondanks het feit dat vloerisolatie doorgaans inhoudt dat je zoals de naam al aangeeft de vloer isoleert is het eveneens mogelijk om ervoor te kiezen om de kruipruimte te isoleren. Ook hiervoor geldt dat je op verschillende manieren te werk kan gaan. Zo is het een mogelijkheid om het plafond van de kruipruimte te isoleren, maar geldt dat ook voor de bodem. Het wordt aangeraden om hiervoor gebruik te maken van speciale materialen zodat vocht in deze ruimte minder kans maakt.

Conclusie; ook voor jouw woning zeker het overwegen waard!

Veel mensen isoleren bijvoorbeeld het dak van hun woning en schrikken er toch best een beetje van wanneer ze moeten vaststellen dat er nog steeds sprake is van een vrij hoog energieverbruik. Dat is doorgaans het gevolg van het feit dat er nog op menig aantal andere plaatsen in de woning eveneens sprake is van warmteverlies. Dit kunnen de muren zijn, maar zeker ook de vloer. Door vloerisolatie aan te brengen schakel je opnieuw één van de onderdelen die warme lucht verliezen uit. Dit kan zomaar een niet onbelangrijke bijdrage leveren aan het kunnen inperken van de energiefactuur. In ieder geval, het laten isoleren van de vloer in je huis is zeker het overwegen meer dan waard.