Acat Nederland
Image default
Architectuur

Een ergonomische werkplek inrichting

Ergonomie is voor ons erg belangrijk. De studie van de relatie tussen de mens en zijn omgeving, wat het letterlijk betekent, zorgt ervoor dat we bepaalde handelingen kunnen uitvoeren zonder dat we hierdoor blessures op de korte of lange termijn oplopen. Ook op je werkplek is ergonomie belangrijk, maar hoe creëer je nou een echte ergonomische werkplek?

Ergonomie

Eigenlijk komen we ergonomie echt overal tegen. Je kan de autostoel verstellen zodat je er het beste op kan zitten, je bureaustoel achter het bureau is verstelbaar zodat je rechtop kan gaan zitten en door het gebruik van pictogrammen in een gebouw weten we eigenlijk altijd het toilet te vinden zonder hulp. Dat heeft allemaal te maken met ergonomie. Ergonomie wordt onderverdeeld in verschillende categorien die er gezamenlijk voor zorgen dat alles makkelijker voor ons wordt gemaakt. Dat zorgt ervoor dat de productiviteit juist een stuk hoger komt te liggen. Ook komt ergonomie veel voor op de werkvloer. Alles is aangepast aan het verminderen van lichamelijke klachten en het vermeerderen juist van de productiviteit van de medewerkers. Maar hoe zorg jij er nou zelf voor dat jouw werkplek zo ergonomisch mogelijk wordt?

Ergonomische werkplek?

Een belangrijk onderdeel van ergonomie is de houding die je aanneemt. Het is belangrijk dat je rechtop zit en geen scheve houding aanneemt. Ook moet het beeldscherm recht voor je staan. Zorg er dus voor dat je een ergonomische stoel en bureau hebt. Deze zijn in te stellen zodat je een houding aanneemt die goed voor je is. Wanneer je namelijk scheef zit, kun je rugproblemen krijgen op latere leeftijd. Het scheef kijken naar een scherm kan zorgen voor problemen in de nek.

Ergonomie is niet alleen belangrijk op lichamelijk niveau, maar ook op geestelijk niveau. Wanneer het bureau een zooi is of bepaalde bestanden moeilijk te vinden zijn op een computer, kan dit zorgen voor demotivatie. Het is daarom belangrijk om een opgeruimd bureau te hebben, maar ook om bestanden te verplaatsen naar een toegankelijke plek. Het bureau opruimen kan je bijvoorbeeld doen door middel van kabelmanagement. Bij kabelmanagement maak je gebruik van verschillende voorwerpen om de kabels op te ruimen. Opgeruimde kabels zorgen voor een veel netter uitzicht wat er op zijn beurt weer voor zal zorgen dat je geestelijk minder snel moe wordt. Hetzelfde geld voor de toegankelijkheid van bepaalde software en bestanden op de computer.

Tot slot

Een ergonomische werkplek maken, kan soms lastig zijn en even duren voordat je hem helemaal compleet hebt, maar heeft een hoop voordelen. Zo zal degene achter de werkplek een stuk productiever zijn, maar ook minder vaak ziek of afwezig zijn. De motivatie gaat absoluut omhoog wanneer iemand een ergonomische werkplek heeft. Daarnaast zijn er bepaalde eisen gesteld aan werkplekken die volgens de ARBO wet ook nageleefd moeten worden. Wanneer je dus niet precies weet hoe je een werkplek zo ergonomisch mogelijk maakt, kun je altijd even kijken naar de verschillende eisen die genoemd worden in de Arbo wet.

https://www.humanoffice.nl