Acat Nederland
Image default
Electronica en Computers

De ESP8266 voor beginners

Hier lees je alles over de ESP8266. Mogelijke toepassingen, en de technische achtergrond.

Wat is een ESP8266?

De ESP8266 is een System on a Chip (SoC), vervaardigd door het Chinese bedrijf Espressif. Het bestaat uit een Tensilica L106 32-bit microcontroller unit (MCU) en een Wi-Fi transceiver. Het heeft 11 GPIO pinnen (General Purpose Input/Output pinnen), en ook een analoge ingang. 

Dit betekent dat je hem kunt programmeren zoals elke normale Arduino of andere microcontroller. En daarbovenop krijg je Wi-Fi communicatie, zodat je het kunt gebruiken om verbinding te maken met je Wi-Fi netwerk, verbinding te maken met het internet, een webserver te hosten met echte webpagina’s, je smartphone er verbinding mee te laten maken, etc … De mogelijkheden zijn eindeloos! Het is geen wonder dat deze chip is uitgegroeid tot het meest populaire IOT-apparaat beschikbaar.

Er zijn veel verschillende modules beschikbaar, standalone modules zoals de ESP-## serie van AI Thinker, of complete ontwikkelborden zoals de NodeMCU DevKit of de WeMos D1. Verschillende boards kunnen verschillende pinnen hebben, verschillende Wi-Fi antennes, of een verschillende hoeveelheid flash geheugen aan boord.

Programmeren

Er zijn verschillende manieren om de ESP8266 te programmeren, maar ik zal hier alleen de methode met de Arduino IDE behandelen. Dit is erg gemakkelijk voor beginners, en het is een erg bekende omgeving als je al eerder Arduino boards hebt gebruikt.

Hou er wel rekening mee dat het niet beperkt is tot deze optie: er is ook een officiële SDK beschikbaar om het in echte C te programmeren, dit is heel nuttig als je je code wil optimaliseren of enkele geavanceerde trucs wil doen die niet ondersteund worden door de Arduino IDE. Een andere mogelijkheid is om het te flashen met een LUA interpreter, zodat u LUA scripts kunt uploaden en uitvoeren. Of misschien ben je meer vertrouwd met Python? Dan moet je eens kijken naar de MicroPython firmware om MicroPython scripts te interpreteren. Schrijf de code in je taal naar keuze.

Vereisten

Je hebt een aantal dingen nodig om deze gids te kunnen volgen:

  • Een ESP8266 bord

  • Een computer waarop de Arduino IDE kan draaien (Windows, Mac of Linux)

  • Een USB-naar-Serieel omvormer, het is erg belangrijk dat je een 3.3V model* gebruikt

  • Een USB-kabel

  • Een 3.3V voeding of spanningsregelaar*

  • Een Wi-Fi netwerk om verbinding mee te maken

Raspberry Pi 400 voor kinderen

De Raspberry Pi 400 is een geschikt apparaat voor kinderen. In veel opzichten is het veel krachtiger dan een Chromebook. Je kunt veel meer leren over computers en je voelt je minder beperkt in wat je kunt doen.

https://www.elektor.nl/