Acat Nederland
Image default
Tuin en buitenleven

Bliksem. Slaat het altijd ergens in?

Bliksem en onweer, het komt geregeld voor in Nederland. Maar wat gebeurt er tijdens bliksem en slaat de bliksem altijd ergens in? 

Het ontstaan van bliksem

Een onweerswolk is ongeveer 10 kilometer breed en hoog en bestaat uit ongeveer driehonderdduizend ton water, in de vorm van regen, hagel en ijskristallen. In een onweersbui worden vervoeren de krachtige winden de koude lucht omlaag en de warme lucht omhoog. De lucht kolkt en sleurt neerslag met zich mee. Ijsdeeltjes botsen hierdoor met grote snelheid tegen elkaar aan en raken hierdoor elektronen kwijt die zich aan hagelkorrels hechten. Dit resulteert in positief en negatief geladen hagelkorrels. 

De zware, negatieve, hagelkorrels verzamelen zich onderaan in de onweerswolk. De lichtere, positieve, hagelkorrels bevinden zich bovenaan in de onweerswolk, waardoor spanningsverschil in de wolk ontstaat. Zodra het spanningsverschil een bepaalde hoogte bereikt, ontstaat er bliksem. 

Blikseminslag

De bliksem kan ook wel gezien worden als een ontlading, wat zich uit in een enorme vonk. Na de ontlading zijn de hagelkorrels niet meer positief of negatief, maar zijn deze neutraal. Een ontlading, oftewel een blikseminslag, kan plaatsvinden tussen de wolken zelf of tussen een wolk en de aarde. Als de ontlading plaatsvindt tussen de wolken zelf dan zien wij hier nauwelijks iets van. Maar als de ontlading plaatsvindt tussen een wolk en de aarde, dan hebben we te maken met een blikseminslag. De elektriciteit zoekt de kortste weg en slaat daarom vaak in op een hoog punt, zoals een kerktoren of hoge boom. Maar ook veel inslagen bereiken de grond. Om schade bij zo’n ontlading te voorkomen, is het mogelijk om bliksembeveiliging te plaatsen op je gebouw of huis. 

Niet alle vonken, bliksemstralen, behalen de aarde. Een bliksemstraal krijgt namelijk vaak tegengestelde lading zodra deze dichtbij de aarde komt. De bliksem is dan niet sterk genoeg om de aarde te bereiken en slaat op dat moment nergens in. Enkel wanneer de blikseminslag de aarde bereikt, slaat deze ergens in. 

 

https://www.aardnet.nl/bliksembeveiliging