Acat Nederland
Image default
Electronica en Computers

Alles wat u moet weten over IT lifecycle management

Onder IT lifecycle management wordt het hele beheer van een IT asset bedoelt. Zowel de term lifecycle als asset komen uit het Engels en kan worden vertaald als levenscyclus en respectievelijk activa/bezittingen. Onder IT assets worden in de praktijk met name laptops, schermen en desktops bedoeld. Maar hier kan ook andere IT apparatuur onder worden geschaard. Zoals printers en netwerkapparatuur. Of hele netwerkservers. Elk apparaat heeft een eigen levensfase. Als nieuwe apparatuur werkt het systeem goed en foutloos. In loop van de tijd is er onderhoud nodig om de prestaties van uw IT apparatuur op peil te houden. En uiteindelijk komt aan al het moois een eind. Op een gegeven moment heeft u voor uw bedrijfsvoering nieuwe apparatuur nodig om efficiënt en effectief te kunnen blijven werken! Een goede IT omgeving kan voor vele bedrijven een verschil maken tussen winst en verlies. Lees hieronder welke werkzaamheden er allemaal onder een IT lifecycle management oplossing vallen en leer welke voordelen dit voor uw bedrijfsvoering kan hebben.

Welke werkzaamheden vallen er onder lifecycle management?

IT lifecycle management omvat alle werkzaamheden die gepaard gaan met het aankopen, onderhouden tot en met afschrijven van hardware. Er zijn uiteindelijk veel meer werkzaamheden dan de meeste mensen denken. Zoals het inventariseren van welke apparatuur moet worden aangekocht, wat er wanneer moet worden onderhouden of vervangen, welke software en bij wie moet worden geïnstalleerd, wie waar toegang heeft binnen het SAP-systeem en ga zo maar door. IT lifecycle management omvat niet alleen het daadwerkelijke proces van aankopen, onderhouden en afschrijven, maar ook het administratieve en logistieke proces dat hierbij komt kijken. 

Voordelen van IT lifecycle management

Alle werkzaamheden effectief managen is een zeer tijdrovend proces. Dit verstoort uw IT- afdeling om de kernwerkzaamheden optimaal te verrichten. Waardoor er achterstand ontstaat en deze medewerkers onder continue druk komen te staan. Er is teveel werk wat gedaan moet worden, en kan niet worden weggewerkt door de stroom aan IT lifecycle management klussen. Daarnaast zijn deze werkzaamheden niet de favoriete klus van uw IT personeel en vereist het een zeer grote nauwkeurig en nauwgezetheid. Een andere vaardigheid is dat er ook goed moet kunnen worden gepland door een medewerker, wanneer er veranderingen moeten plaatsvinden. 

Specialisten in IT lifecycle management voeren het werk beter en efficiënter uit. U heeft niet te maken met medewerkers die niet zo graag op de werkzaamheden zitten te wachten. Bovendien werken deze aanbieders met een speciaal ontwikkelde softwaretool genaamd PLUTO. Bij alle werkzaamheden die er kunnen worden uitgevoerd, kunt u deze inplannen in het systeem. PLUTO zorgt voor automatisering waar het kan worden toegepast. Zo staat er bij procurement vast waaruit kan worden gekozen en zijn de afspraken en kosten direct duidelijk. Er hoeft niet weer een aankoopbeslissing te worden gemaakt. Verder krijgen medewerkers bij vervanging, onderhoud of reparatie automatisch een afspraak of e-mail, zodat er weinig tijd verloren gaat aan het individueel sturen van e-mails. PLUTO is erg goed in het administratieproces. U kunt real time inzien hoe lang werkzaamheden duren en waar werkzaamheden nog niet uitgevoerd zijn die wel al zouden moeten zijn gebeurd. Hierop kunt u in dat geval eenvoudig bijsturen. 

Nu u meer heeft kunnen lezen is het tijd om een mening te vormen. Denk goed na of IT lifecycle management van grote waarde zou kunnen zijn voor uw onderneming. 

https://neg-itsolutions.nl