Acat Nederland
Image default
Woning en Tuin

Wat te doen bij kalkaanslag in de badkamer?

De badkamer is een plek waar je elke dag gebruik van maakt. Je poetst er je tanden, gaat er in bad, neemt een douche of kunt er in sommige gevallen ook naar het toilet. Een plaats in huis waar altijd water stroomt. En daar komt dan ook meteen het gevaar van kalkaanslag om de hoek kijken. In het water zitten opgeloste mineralen, dit zijn alkalische zouten. En vooral bij hard water zorgt dat voor kalkaanslag in leidingen en oppervlakten die veel in aanraking komen met water. Dit zijn bijvoorbeeld verwarmingselementen, kranen en natuurlijk de douchecabine. In dit artikel lees je hoe je deze vervelende kalkaanslag kunt voorkomen.

Kalkaanslag voorkomen

Het is verstandig om direct een kleine watertrekker aan te schaffen. Veel douches hebben een glaswand waar gemakkelijk kalkaanslag op komt. Maak er een gewoonte van om na iedere douchebeurt het water op de wand met de trekker te verwijderen. Vervolgens is het aan te raden om het met een handdoek na te drogen. Als je dit consequent doet, verlaag je de kans op kalkaanslag met zo’n 90 procent.

Waterontharder

Het klinkt mooi, maar in de praktijk kan het ook wel eens lastig zijn. Niet bij iedereen is alles strak en recht. Lastige plekjes en hoekjes zijn dan ook moeilijk te bereiken met een watertrekker. Maar soms heb je ook gewoon haast of ben je te moe om de hele douchecabine droog te maken. In dit soort gevallen is het verstandig om een waterontharder te plaatsen. Deze zorgt voor kalkvrij water en ontneemt jou een hoop werk. Kalkaanslag wordt niet alleen voorkomen, maar ook vernietigd.

Schoonmaakazijn doet wonderen

Een douchekop blijft een hardnekkig probleem. Als je niet een waterontharder hebt, is het heel moeilijk om deze kalkvrij te houden. De gaatjes in de douchekop zijn zo klein, die krijg je onmogelijk helemaal droog. Zeker na iedere douchebeurt is dat een heidens karwei. De aanslag van kalk voorkomen op deze plek is echt lastig. Indien je witte aanslag ziet, is het advies om de douchekop los te maken en deze in een bakje te leggen met schoonmaakazijn en wat water. Twee derde mag schoonmaakazijn zijn, een derde water. Na een paar uur weken, spoel je de douchekop goed af en is deze weer helemaal kalkvrij.