Acat Nederland
Image default
Bedrijven

Met de camper op vakantie? Dit moet je weten

Op vakantie gaan: wij Nederlanders houden er ontzettend van. Iedere familie heeft wel een beetje zijn eigen tradities en gewoonten. Sommige gezinnen gaan bijvoorbeeld ieder jaar naar hetzelfde hotel in Spanje. Anderen vinden dit veel te saai: zij maken liever enorm avontuurlijke trips, waarbij ze de hele wereld aandoen. Wat ook populair is: met de camper op vakantie. Dat is ook heel leuk, maar moet wel echt bij je passen. Een camper huren voor een korte trip is een absolute aanrader, als je nog nooit met een camper weg bent geweest. Zo kun je proeven van een campervakantie, zonder direct de commitment te hoeven maken aan het kopen van een camper.

De belangrijkste tips voor jouw eerste vakantie met camper

Als je voor de eerste keer met een camper weggaat, moet je op een paar dingen letten. Het eerst en meest logische: zorg voor alle benodigde documenten. Ten eerste moet je natuurlijk altijd je rijbewijs bij je hebben. Laat daarmee op: in het buitenland geldt je rijbewijs niet als identificatie! Je zult dus ook je id-kaart (binnen EU) of paspoort (buiten de EU) ook nodig hebben. Dit is een fout die veel reizigers maken, omdat je in Nederland wel het rijbewijs als vorm van identificatie kunt gebruiken. Denk ook aan de verzekeringspapieren voor de camper. Als je die vergeet kun je in de problemen komen.

De camper zelf: dit moet je weten

Voor je vertrekt, is het van groot belang dat je zeker weet dat al het nodige onderhoud aan de camper gedaan is. Je wil niet na een paar honderd kilometer stil komen te staan met een probleem wat je van tevoren had kunnen zien aankomen. Jij niet blij, en de rest van je gezin waarschijnlijk ook niet. Achterstallig onderhoud kan een vakantie met camper echt in het water laten vallen. Ook is het belangrijk dat je goed weet welke benzine je moet tanken, en hoe je verzekering je voertuig dekt in het buitenland. Een camper kopen is super, maar een goede voorbereiding is essentieel.

Wie wat waar, wanneer?

Een verdere tip die essentieel is: zorg dat je een plan hebt. Weet waar je naartoe rijdt, waar je vannacht wil slapen en of daar nog plek is. Sommige landen hebben hele vrije wetten voor campers, die kamperen langs de weg of op sommige andere plekken gratis en toegankelijk maken. In andere landen is wildkamperen streng verboden. Dit zijn allemaal zaken die je van tevoren moet weten. Waar ga je bijvoorbeeld de wc van de camper legen? En waar haal je nieuw water en gas? Allemaal zaken die je moet weten voor je daadwerkelijk vertrekt. Voor eten en drinken geldt hetzelfde: ga je dit binnen of buiten de camper doen?

Rijden met een camper is anders

De camper heeft als grote voordeel dat je een soort rijdend huis bij je hebt. Dat zorgt ervoor dat je de vrijheid van kamperen kunt ervaren, met een beetje de luxe van thuis. Een sweet spot die veel mensen goed bevalt. Een punt om rekening mee te houden: met een camper rijden is best even wennen. Zeker als je voor de eerste keer op vakantie gaat met jouw camper.