Acat Nederland
Image default
Relatie

Hoe help je een hoog gevoelig kind door de scheiding heen?

Kinderen hebben het vaak heel erg moeilijk zodra zij te horen krijgen dat hun ouders gaan scheiden. Het gevoel van een “thuis” hebben valt weg. Vaak onderschatten kinderen hoe zwaar een scheiding voor hen kan zijn. Uiteraard hangt dit ook af van de leeftijden. Een hooggevoelig kind raakt daarentegen snel overprikkeld. Niet alleen moeten zij zelf de scheiding nog verwerken, maar denken zij ook vaak aan hoe zij het beste voor hun ouders kunnen zorgen. Dit kost natuurlijk veel energie. Maar hoe help je een hoog sensitief kind het beste door een scheiding heen? In deze blog wordt er meer over verteld.

Scheiden met kinderen in het algemeen

Uiteraard heeft een scheiding een grote impact op het leven van ieder kind. Ongeacht hoe oud een kind is, deze gebeurtenis zal hun leven veranderen. Sommige kinderen gaan er dan ook beter mee om dan anderen. Het is voor elk kind belangrijk om tijdens en na de scheiding een goede relatie met beide ouders te hebben. Vooral zodra zij voor de scheiding ook al veel tijd met hun ouders doorbrachten. Probeer altijd goed te communiceren met de kinderen en aan te geven dat het niet hun fout is dat de scheiding plaatsvindt. Kortom: scheiden met kinderen is een uitdaging. 

Scheiden met hoog gevoelige kinderen

Alhoewel elk kind natuurlijk anders op een situatie zoals een scheiding reageert, ligt het voor hoog gevoelige kinderen toch net wat anders. Hoog gevoelige kinderen raken snel overprikkeld waardoor zij veel energie verliezen aan het voelen van bepaalde emoties. Vaak merkten zij voor de scheiding al veel frustratie en boosheid tussen de ouders. Deze spanningen voelen zij dan ook letterlijk door hun lijf. Vervolgens kunnen zij deze gevoelens op hun zelf gaan betrekken en gaan zij aan zichzelf twijfelen. Hierdoor ontstaat er onzekerheid en het gevoel van schuld. Het zal dan ook als een extra grote klap aankomen zodra de ouders aangeven dat zij gaan scheiden. Hoog gevoelige kinderen kunnen dan het idee hebben dat zij voor beide ouders moeten gaan zorgen, waardoor zij geen tijd en energie meer hebben om hun eigen emoties op peil te houden. 

Helpen van hoog gevoelige kinderen tijdens een scheiding

Maar, hoe ga je hier het beste mee om? Hoe kun je ervoor zorgen dat hooggevoelige kinderen zo min mogelijk last hebben van een scheiding? Uiteraard kan het niet eenvoudig opgelost worden. Hoog gevoelige kinderen ervaren hun gevoelens en emoties eenmaal nét wat erger dan niet hoog gevoelige kinderen. Echter, door goed te blijven communiceren en veel aandacht te geven aan de kinderen zullen zij zich minder gefrustreerd voelen. Laat merken dat het ten alle tijden belangrijk is om over het gevoel te praten en geef aan dat zij zich niet druk hoeven te maken over jouw gevoelens. Communicatie is de sleutel tot een gezonde relatie met het kind.