Acat Nederland
Image default
Rechten

Het recht op een uitkering

Nederland is gelukkig een verzorgingsstaat. Dit betekent dat als je even geen werk hebt, dat je dan niet gelijk zonder inkomen zit. Je kunt dan nog genieten van een inkomen, zodat er een vorm van veiligheid en zekerheid is. Maar welke uitkeringen heb je allemaal in Nederland? En wanneer heb je recht op een specifieke uitkering? In dit artikel gaan we daar verder op in. Wat zijn bijvoorbeeld de verschillende uitkeringen waar je recht op kunt hebben?

WW-uitkering

Een van de eerste uitkeringen waar de meeste mensen recht op hebben, is de zogenaamde WW-uitkering. Dit is een uitkering die je krijgt als je bent ontslagen, of er iets anders is gebeurd waardoor je geen werk meer hebt. In die gevallen heb je meestal recht op een WW-uitkering. Deze krijg je altijd voor een bepaalde periode. Dit is afhankelijk van de tijd dat je ergens hebt gewerkt. Je krijgt vaak een percentage van je oude loon. Je kunt tot die tijd dus rustig werk gaan zoeken. Deze periode wordt altijd vastgesteld. Heb je daarna nog steeds geen werk? In dat geval dan ga je meestal de bijstand in.

De bijstand

In principe kan gesteld worden dat iedere Nederlander recht heeft op bijstand. Dit is de uitkering waar iedereen in principe recht op heeft. Het is een uitkering waar je aanspraak op kunt maken als je geen recht meer hebt op andere uitkeringen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je geen WW-uitkering meer kunt ontvangen. Maar misschien ben je ook werkzaam als freelancer, zonder een goede verzekering. In die gevallen kun je dan ook in de bijstand terecht komen. Wil je daar meer informatie over hebben, dan kun je eens kijken bij RechtNet Advocaten. Daar vindt jij meer informatie over de mogelijke uitkeringen.

AOW (RechtNet Advocaten)

Dan is er nog een andere uitkering waar iedereen op een bepaalde leeftijd recht op heeft. Dit is de AOW: ook wel de algemene ouderdomswet genoemd. Dit is een aanvullend bedrag waar iedereen recht op heeft, wat vaak nog eens boven je pensioen komt.

 

Al met al kan gesteld worden dat het in Nederland allemaal wel goed geregeld is in vergelijking met andere landen.