Acat Nederland
Image default
Gezondheid

De effecten van stoppen met roken op het lichaam

Roken kan verschillende negatieve gevolgen hebben voor uw gezondheid, zoals een verhoogd risico op het ontwikkelen van ernstige ziekten zoals kanker en hartziekten. Het kan ook leiden tot een vroegere dood.

Hoewel deze risico’s een goede stimulans zijn om te stoppen, kan stoppen voor sommige mensen moeilijk zijn vanwege ontwenningsverschijnselen. Deze kunnen bestaan uit prikkelbaarheid, hoofdpijn en intense nicotineverlangens.

Ook al kan stoppen met roken een uitdaging zijn, de voordelen voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn het waard.

De effecten van stoppen met roken

Hier leest u de effecten van stoppen met roken die u soms al direct kunt voelen.

Doorbroken verslavingscyclus

Binnen een maand na het stoppen, zullen de vele nicotinereceptoren in uw hersenen weer normaal functioneren, waardoor de cyclus van verslaving wordt doorbroken.

Betere bloedsomloop

Uw bloedcirculatie verbetert binnen 2 tot 12 weken na het stoppen met roken. Dit maakt lichamelijke activiteit een stuk gemakkelijker en verlaagt uw risico op een hartaanval.

Verbeterde smaak en reuk

Roken beschadigt de zenuwuiteinden in uw neus en mond, waardoor uw smaak- en reukzintuigen afnemen. Binnen 48 uur na het stoppen beginnen de zenuwuiteinden te groeien en uw smaak- en reukzin te verbeteren.

Meer energie

Naast een betere ademhaling en meer lichaamsbeweging, geeft de toegenomen zuurstof in uw lichaam u ook meer energie.

Een boost voor uw immuunsysteem

Stoppen met roken verbetert de bloedsomloop, verhoogt het zuurstofgehalte en verlaagt ontstekingen – dit alles geeft uw immuunsysteem een boost, zodat u verkoudheden en andere ziekten beter kunt bestrijden.

Schonere tanden en mond

Roken vergeelt uw tanden, veroorzaakt een slechte adem en verhoogt het risico op mondinfecties. Binnen een week na het stoppen, zult u beginnen met het zien en voelen van een verschil in uw mond.

Verbeterd seksleven

Roken kan uw seksleven schaden. Het verhoogt het risico op stoornissen bij mannen en draagt bij aan lichamelijke disfunctie bij vrouwen door vermindering van genitale smering en orgasme frequentie.

Lager risico op kanker

Het kan een paar jaar duren nadat u gestopt bent, maar u verlaagt uw risico op kanker, zoals:

  • longkanker

  • slokdarmkanker

  • nierkanker

  • blaaskanker

  • alvleesklierkanker

Stoppen met sigaretten vs. stoppen met vaping

Vaping kan lijken als de minste van twee kwaden als het gaat om roken. Vaping mag dan minder schadelijk zijn dan tabak, maar het bevat nog steeds nicotine en andere giftige chemicaliën, waarvan er veel ook in gewone sigaretten zitten.

Zelfs sommige vapes die beweren nicotinevrij te zijn, blijken nicotine te bevatten. Dit kan stoppen met vaping voor sommige mensen net zo moeilijk maken als stoppen met roken.

Hoewel er aanwijzingen zijn dat vaping sommige mensen kan helpen bij het stoppen met roken, heeft de U.S. Food and Drug Administration e-sigaretten niet goedgekeurd als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Stop met roken, en ervaar bovenstaande effecten op het lichaam. 

https://www.ikstopermee.nl/