Acat Nederland
Image default
Woning en Tuin

Vocht in huis

Vocht in huis, een veelvoorkomend probleem die zo makkelijk te verhelpen is. Denk aan goede kruipruimte ventilatie, wat vochtvreters of aan wat andere oplossingen die we nog zullen bespreken. Het kan soms even duren voordat je concludeert dat er vocht in huis is, omdat er bijvoorbeeld vaak een muffe lucht hangt die je zelf niet ruikt, omdat je er aan de geurtjes in je eigen huis went. Vaak gaat er ook best wel wat tijd overheen voordat er vochtplekken op de muren verschijnen, je behang los begint te laten of wanneer de eerste zilvervisjes over je vloer heen kruipen. Daarom is het belangrijk om het vochtprobleem te voorkomen, om het voor jezelf een stuk makkelijker te maken.

Boven de vloer

Er zijn verschillende oorzaken voor vocht in je woning. De ene komt door menselijk handelen, terwijl dat bij andere oorzaken juist helemaal niet het geval is. Wanneer jij bijvoorbeeld gaat douchen of wassen, blijft er een gedeelte van het vocht in je woning hangen. Het is dan belangrijk dat dit het huis kan verlaten, om op deze manier schimmels te voorkomen die ook nog eens schadelijk voor je gezondheid zijn. Daarnaast is het goed om op te letten of er geen lekkages in je huis zijn. Dit kun je gemakkelijk voorkomen door bijvoorbeeld eens je kozijnen te controleren.

Onder je vloer

Het is belangrijk om ook onder je vloer te zorgen voor een goede ventilatie. Zo is het essentieel dat het isolatiemateriaal zo droog mogelijk blijft en het vocht er niet in blijft hangen. Anders verliest het isolatiemateriaal de functie en dit gaat je onnodig veel geld kosten. Kruipruimte ventilatie is niet verplicht, maar wel is het belangrijk dat de vloer luchtdicht en waterdicht gemaakt wordt. Wanneer dit ook daadwerkelijk gebeurd, bestaat de kans dat er vieze geuren ontstaan, omdat er geen frisse lucht bij komt of er vieze lucht weg kan, dat is een grote reden om te kiezen voor een goede ventilatie die deze vieze luchtjes beperkt en waar nodig weg voert naar buiten, door de kruipruimte ventilatie.