We leven tegenwoordig in dure tijden. Veel mensen hebben moeite om rond te komen. Om die reden is het ook belangrijk om na te gaan of je op bepaalde zaken kunt besparen. Veel mensen zijn maandelijks veel geld kwijt aan de zorgverzekering. In Nederland is de zorgverzekering immers verplicht, zodat we als samenleving gezamenlijk de zorg betaalbaar kunnen houden. Gelukkig ben je niet verplicht om de zorgverzekering bij één specifieke zorgverzekeraar af te sluiten. Deze mag je namelijk zelf kiezen. Ook ben je niet verplicht om een aanvullende verzekering af te sluiten, hoewel dit soms wel verstandig kan zijn. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. In deze tekst gaan we daar wat dieper op in.
Maximale wettelijke kortingVoordat je besluit om een collectieve zorgverzekering af te sluiten, is het goed om rekening te houden met het feit dat zorgverzekeraars een maximale wettelijke korting mogen geven op de basisverzekering. Deze maximale korting was altijd 10 procent, maar die gaat dit jaar gereduceerd worden tot 5 procent. Uiteindelijk zal de collectiviteitskorting voor de basisverzekering helemaal verdwijnen. Dit maakt het minder aantrekkelijk om een collectiviteitsverzekering af te sluiten. Je kunt overigens nog wel een korting op de aanvullende verzekering krijgen. Daar zijn geen wettelijke eisen voor.
Risico op oververzekerenEen collectieve zorgverzekering is niet altijd voordeliger. Het punt is namelijk dat je het risico loopt op oververzekeren. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen is iedereen binnen het collectief verplicht om dezelfde verzekering af te sluiten. Maar misschien heb je bepaalde aanvullende verzekeringen helemaal niet nodig. Misschien heb je nooit lichamelijke klachten of problemen met je gebit. Soms ben je dan wel verplicht om deze binnen je collectief af te sluiten. Kijk dus goed naar je zorgwensen en besluit op basis daarvan of het voor jou voordelig is om in een collectief te gaan zitten.
Het voordeel van een gemeentepolisLeef je onder de armoedegrens? Dan ben je waarschijnlijk een minima en dan is het in deze dure tijden lastig om rond te komen. Gelukkig kun je dan bij veel gemeentes een speciale gemeentepolis afsluiten. Deze collectieve zorgverzekering is vaak beter dan vele andere collectieven. De kortingen liggen aanzienlijk hoger en de gemeente kan ook voor een deel je eigen risico vergoeden. Kijk dus goed of er bij jouw gemeente een speciale gemeentepolis is. Dit is vaak te vinden om de officiële website van je gemeente.
ConclusieIn deze tekst zijn we dieper ingegaan op de collectieve zorgverzekering. We hebben uitgelegd wat de belangrijkste aspecten zijn. Ook hebben we enkele voordelen en nadelen besproken. Hopelijk kun je op basis van dit artikel een weloverwogen keuze maken. |