Acat Nederland
Image default
Zakelijk

Samen sterk: hoe diversiteit bijdraagt aan innovatie en groei

Diversiteit: een begrip waar je vandaag de dag niet meer omheen kan. Elk bedrijf geeft aan diversiteit te waarderen, maar wat betekent dat nou eigenlijk en wat voegt diversiteit toe? Als je diversiteit hoort dan gaan je gedachten waarschijnlijk als eerste naar diversiteit op het gebied van geslacht en etniciteit, wat ook heel erg belangrijk is. Maar het begrip diversiteit is breder dan dat. Het gaat ook om diversiteit op het gebied van achtergrond, ervaring, skills en perspectieven. Waarom dat belangrijk is? Dat lees je hier! 

De voordelen van diversiteit 

Diversiteit en inclusiviteit zijn belangrijke begrippen in de zakenwereld. En terecht ook, want deze begrippen dragen bij aan innovatie en groei in je onderneming. Een team van 10 vrouwen van 25 tot 30 jaar oud is nou niet bepaald divers, dat betekent niet dat het een slecht team is. Maar dat betekent wel dat elke situatie vanuit één perspectief bekeken wordt. En dat is juist wat je niet wil, je wil elk mogelijk scenario overwegen want dan krijg je nieuwe inzichten en kun je kansen grijpen die je concurrenten missen omdat zij diversiteit niet als prioriteit hebben. Diversiteit is wat een team sterk maakt en wat ervoor zorgt dat geen enkel detail gemist wordt. 

Verbreed je markt 

Een divers team geeft je ook inzicht in verschillende soorten mensen en dus klanten. Als je alleen maar mannelijke werknemers in je bedrijf hebt, wordt het lastiger om een klant gericht op een branche met voornamelijk vrouwen echt te begrijpen. Maar als je een divers team hebt, kunnen beide geslachten van elkaar leren. Zo krijg je toegang tot een heel nieuw segment en zo kun je jezelf heel wat dure fouten besparen die je had gemaakt als je geen divers team had gehad. Dit betekent wel dat je ook echt naar de input moet luisteren van al je werknemers. Laat je niet voor de gek houden door je eigen tunnelvisie. 

Een fijne werkomgeving 

Diversiteit heeft dus een gigantische impact op het succes van je bedrijf en dat is natuurlijk super! Maar het zorgt ook voor een fijne werkomgeving voor je personeel. Werknemers die zich gewaardeerd voelen en die het idee hebben dat hun standpunt ook echt gehoord wordt, zijn werknemers die positief spreken over je bedrijf. En werknemers die tevreden zijn over hun werkplek zijn gemotiveerd, betrokken en gedreven. Dat is precies wat je wilt als werkgever, want dit leidt tot een hogere productiviteit en een lager verloop van werknemers.