Acat Nederland
Image default
Gezondheid

Tips voor de aanschaf van een tandartsstoel

Buiten de tandarts zelf, is voor de patiënt misschien wel het belangrijkste materiaal. De beslissing om een nieuwe tandartsstoel te kopen, mag daarom zeker niet licht worden genomen. Er moet goed over worden nagedacht en veel aspecten meenemen in de uiteindelijke keus. Maar wat zijn die aspecten nu? 

Stoel eigenschappen

Heel belangrijk is een goede hoofdsteun. deze moet zo aangepast kunnen worden, dat de tandarts of mondhygiënist de maximale zicht heeft op de patiënt. Denk bijvoorbeeld aan de lichaamslengte van een kind en van een volwassen persoon. Daar natuurlijk verschil in en de juiste hoofdsteun zou dus moeten kunnen uitrekken en helemaal verwijdert worden. 

Om een patiënt zo comfortabel mogelijk te laten liggen, moet er ook sprake zijn van een rugleuning en armsteunen. Tegenwoordig worden de meeste tandartsstoelen ook ergonomisch gebouwd. 

Voor tandartsen en mondzorg professionals 

Betrouwbaarheid is van groot belang. Het kopen van een tandartsstoel kun je zien als een investering en dat moet ook meteen goed gedaan worden. Pak het daarom veilig aan en kies voor een betrouwbaar/bekend merk met een goede naam. 

Heb je die eenmaal gevonden? Dan is het handig om dit merk ook als een vaste soort partner te kiezen voor in de toekomst. Zo ontstaat er wat meer zekerheid en weet je op een gegeven moment waar je aantoe bent. Een aantal voorbeeld merken/stoelen: Finndent 8000, DKL en Gigandet.

Prijzen

Zoals al eerder benoemd, is de tandartsstoel een grote investering, maar dat hoeft niet altijd te betekenen, dat een hoge prijs ook staat voor een hoge kwaliteit. De prijs kan afhangen van verschillende dingen. Een multifunctionele stoel is voor het grootste deel duurder dan een stoel met basisfuncties en een tandarts die voornamelijk orthodontisch werk doet, heeft de extra functies misschien helemaal niet nodig. 

Denk ook aan add on deals. als je een bepaalde stoel hebt geselecteerd, kan het voorkomen dat dat er een assortiment aan extra instrumenten wordt aangeboden. Neem je deze pakketdeal dan kan er een goede prijs-kwaliteitverhouding beloofd worden. Goed onderzoek is daarom nodig om precies te weten wat noodzakelijk is. 

Plaatsing systeem 

Het is net zo dat er een perfecte manier van plaatsen is, want ook dit heeft te maken met meerdere aspecten. De kamergrootte speelt bijvoorbeeld een rol en ook de instrumenten en handstukken moeten binnen comfortabel handbereik zitten voor de tandarts, mondhygiënist en assistent. Bij de eerste keer vereist dit meer aandacht, omdat er nog niet een idee is van hoe het er uiteindelijk allemaal uit moet zien. 

Al deze zaken zijn belangrijk om mee te nemen tijdens het maken van de grote beslissing. Een voordeel is dat je na de aanschaf van de tandartsstoel er genoeg jaren mee kan werken en patiënten kan helpen.