Acat Nederland
Image default
Dienstverlening

In de wereld van de business Mediation

In plaats van een advocaat, stappen er steeds meer mensen naar een mediator. In tegenstelling tot een advocaat is een mediator onpartijdig. Een mediator moet namelijk zorgen dat een gesprek tussen twee of meer personen, partijen of groepen in goede banen verloopt. In 2018 waren er in Nederland ongeveer 52.000 mediations vergeleken met de 47 000 in 2009. Hoewel, het aantal mediations dus toeneemt, is nog steeds niet iedereen op de hoogte van hoe een mediator te werk gaat. Het inzetten van een mediator kan voor tussen bedrijven, bruikbaar zijn. 

Wanneer is er sprake van een conflict?

Binnen de meeste bedrijven is er weleens sprake van een meningsverschil, tussen werknemers of afdelingen. Als er echter sprake is van een conflict, kan het lastig zijn om grotere obstakels in communicatie zelfstandig op te lossen. Als niet lukt om het conflict via een vertrouwenspersoon, personeelsfunctionaris of zelfs hogere leidinggevende op te lossen, zal een bedrijf zo snel mogelijk de professionele hulp van een business mediator moeten inschakelen.  Is er ondanks de hulp van een mediator nog steeds een onopgelost conflict binnen het bedrijven of tussen bedrijven, dan is het stappen naar de rechter ook een idee. Houd er bij deze stap echter wel rekening mee dat gerechtelijke procedure vaak lang is. Bovendien zal door een gerechtelijke procedure de relatie alleen maar worden verergerd.

Business mediation

Soms is er vrijwel geen klik met collega. Dit kan leiden tot een vermindering van productiviteit van een bepaalde afdeling. Stress en ziekteverzuim zijn ook de gevolgen van pestgedrag of intimidatie. Uit onderzoek in 2020 blijkt dat maar liefst 26% oftewel 2,3 miljoen van de werkende Nederlanders weleens te maken heeft gehad met pesten. De rol van een business mediator is dan om de relaties tussen collega’s te verbeteren. Een business mediator pakt het conflict bij de kern aan. Een mediator kan niet alleen tussen verschillende afdelingen binnen een bedrijf of daarbuiten problemen aankaarten. Er is namelijk ook het geval dat een werkgever ongepast gedrag vertoon aan een werknemer. Zo kan een mediator met beide partijen in gesprek gaan om onder leiding van deze mediator tot een oplossing te komen. Mocht de hulp van een mediator niet baten bij het oplossen van het conflict, dan kan een mediator bij een eventueel ontslag duidelijke afspraken maken met de werknemer. Deze afspraken moeten dan ook door de werkgever worden opgevolgd. Is er sprake van een ander conflict? Neem contact op met Buitengewoon Mediation voor kindvriendelijk scheiden in Breda.