Acat Nederland
Image default
Woning en Tuin

Ik kan geen woning kopen

Kan jij geen huis kopen omdat er te weinig eigen geld is? Of is er te weinig inkomen? Lexwonen heeft creatieve ideeën over kopen van een huis. De volgende onderwerpen worden behandeld.

  1. Huis kopen van ouders
  2. Huis kopen met vrienden
  3. Hypotheek berekenen
  4. Samen met ouders een huis kopen
  5. Hoe overbieden op een woning

Ouderlijk huis kopen

Het huis van je ouders kopen is een geweldige oplossing om  een eigen huis met hypotheek te hebben. Er zijn wel bepaalde voorwaarden waar je aan moet denken. Koop jij het ouderlijke huis onder de WOZ-waarde dan moet jij schenkbelasting betalen. Hiervoor zijn regels, wij kunnen jou dat op verzoek uitleggen.

Omdat de woning niet aan een ander verkocht wordt is het makkelijker kopen. Ook geen eigen geld nodig. Alle kosten kan je meefinancieren in de hypotheek. Een mooie start als het huis van ouders kan kopen.

Ouders hebben vaak overwaarde waardoor ze makkelijker een andere woning kunnen kopen. Een aangepaste verkoopprijs i.v.m. je inkomen is dan makkelijk te maken.

Samen met ouders een huis kopen

Hypotheek samen met ouders zodat jullie samen onder 1 dak wonen. Is er te weinig inkomen? Lexwonen regelt hypotheken samen met ouders. Voorwaarden zijn er ook. Even een paar voorwaarden:

  • Met zijn allen onder een dak wonen
  • Iedereen is voor 100% verantwoordelijk voor hypotheek

Koop je met je vader en of moeder een woning dan mag je niet zo maar het huis verlaten. Gaat iemand de woning uit dan moet de hypotheek passen op de overige inkomens. Hypotheek wordt dan overgesloten.

Weet dat er kosten zijn als je de hypotheek gaat oversluiten. Denk aan notariskosten, advieskosten etc. Let op, gaat iemand het huis verlaten en er is overwaarde? Haar deel van de overwaarde moet uitgekeerd worden.

Huis kopen met vrienden

Met vrienden een huis kopen via Lexwonen kan ook. Voor de vriendengroep gelden dezelfde regels als dat je samen met ouders een huis koopt. Ga vooral vooraf naar de notaris om zaken goed te regelen.

Overbieden huis na hypotheek berekenen

Omdat je tegenwoordig moet overbieden op een huis gaat lexwonen hypotheek berekenen op basis van je inkomen en woningwaarde. Jouw maximale hypotheek op inkomen wordt begrenst door de taxatiewaarde van je aan te kopen woning.

Stel dat jij een huis ziet met een vraagprijs van € 750.000,-.  Jij kan € 900.000,- aan hypotheek krijgen op basis van je inkomen en je doet een bod van € 800.000,-.  Je doet dus een hoger bod van € 50.000,-. Stel nu dat achteraf de taxatie € 650.000,- bedraagt.

Jouw maximale hypotheek bedraagt € 650.000,- omdat taxatie leidend is. In dit geval moet je dus € 150.000,- aan eigen geld meenemen.

Hypotheek berekenen en woningwaarde

Ga jij je hypotheek berekenen dan weet je nu ook dat de woningwaarde belangrijk is als je een huis wil kopen. Je kan geen woning kopen als jij je niet verdiept in de taxatie van je droomhuis. Het limiet is de taxatiewaarde ongeacht het inkomen. Jouw inkomen wordt losgelaten taxatie lager is.