Acat Nederland
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoeveel stroom verbruik je in huis

Hoeveel watt heb je per groep nodig?

 

Je kunt niet zomaar alle apparaten in huis koppelen aan een groep. In dat geval ontstaat er kortsluiting. Er zijn meerdere groepen nodig om het totale vermogen van alle apparaten te verdelen.

Hoeveel watt kan een groep bevatten? 3500 watt is de norm en een praktische vuistregel voor het vermogen dat door de groep gaat. Als u een meer precieze waarde wilt, moet u onderscheid maken tussen 220 en 230 volt. Er kunnen maximaal 16 ampère naar één groep worden geleid. Vermogen kan worden berekend uit spanning en stroom. Vervolgens wordt de stroom vermenigvuldigd met de spanning. Bijvoorbeeld 16 ampère x 220 volt. Dit geeft ons 3520 watt. Deze waarde ligt dicht bij de vuistregel waarde. Rekenen op 230 volt geeft een resultaat van 3680 watt, wat ook dicht bij de norm ligt. Hoogspanning betekent ook hoog vermogen. Boven deze waarde kan het echter niet worden gebruikt, omdat een te hoge spanning het maximale vermogen kan overschrijden. Je houdt je dus best aan de vuistregel van 3500 Watt.

Hoeveel watt verbruikt de kamer?

 

Deze informatie kan worden gebruikt om te bepalen hoeveel apparaten er op een groep kunnen worden aangesloten, dus het is altijd handig om te weten hoeveel watt er per kamer wordt gebruikt. De vuistregel voor maximaal bruikbaar wattage voor een groep is dus 3500 watt. Gebieden zoals keukens, woonkamers, woonkamers, kantoren en slaapkamers hebben gebieden waar deze informatie moet worden vastgelegd. Bijvoorbeeld de keuken. Bij koken op elektriciteit is een driefasige aansluiting vereist. Dit is nodig omdat dergelijke fornuizen meer stroom verbruiken dan één groep kan leveren. Naast elektrische fornuizen verbruiken ook ovens veel elektriciteit. Sommige ovens gebruiken hun eigen circuit en sommige gebruiken minder stroom, zodat ze niet op een apart circuit hoeven te staan. Zo ook de magnetron. Vaatwassers verbruiken 2000 tot 2500 watt aan stroom. Geen enkel ander groot apparaat kan verbinding maken met deze groep. Gebruik je een quaker of waterkoker, dan doet de vaatwasser dat ook.

Hoeveel watt verbruiken de verschillende apparaten in huis?

 

Elektrische apparaten zoals vriezers en koelkasten verbruiken niet veel stroom. Deze apparaten kunnen dus verbinding maken met andere groepen zolang er niet te veel apparaten op de groep zijn aangesloten. De slaap- en woonkamer hebben ook weinig grote apparaten, dus hij heeft maar één groep nodig in deze kamers. Heb je bijvoorbeeld airco’s in je slaapkamer of kantoor, dan verbruikt een airco al meer dan 2200 watt, dus je kunt op deze groep geen grote apparaten aansluiten. Tot slot raden we ook aan om de wasdroger en wasmachine op een aparte groep aan te sluiten. Het is beter om te veel groepen te hebben dan te weinig, want als je de capaciteit van de groep overschrijdt, springt de lont door.

 

https://elektricieneindhoven040.nl/