Acat Nederland
Image default
Boeken en Tijdschriften

Fietsen in Nederland

Nederland fietsland

Nederland is waarschijnlijk hét fietsland bij uitstek. Kijk maar eens in steden als Amsterdam en Rotterdam. Fiets is koning hier. Maar ook buiten de steden zijn er prachtige streken te ontdekken tijdens een fietsvakantie.

Fietsroutes

Wist je al dat er meer dan 33.000 km aan bewegwijzerde fietsroutes in Nederland zijn? Er zijn zowel korte knooppuntroutes als lange uitgestippelde ritten. Zowel voor recreatieve fietsers als de gevorderde rijders is er een overvloed aan keuze. Je stippelt makkelijk een route uit via een website of door een fietsgids aan te kopen.

Meerdaagse tochten

Er zijn verschillende fietsliefhebbers die een actieve vakantie willen en een meerdaagse tocht door Nederland maken. In dat geval zijn de LF-routes interessant. LF staat voor ‘Langeafstand Fietsroutes’. Deze uitgestippelde tochten gaan langs verschillende steden en gemeenten. 

Voor meerdaagse tochten zijn er verschillende overnachtingsmogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld een tent meenemen en op een camping overnachten, een B&B zoeken, een hotelkamer reserveren, enzovoort. Je doet dit best op voorhand. Want tijdens drukke vakantieperiodes is het mogelijk dat de meeste overnachtingsplaatsen volzet zijn.

Horeca

Geen fietstocht is compleet zonder een terrasje onderweg. Gelukkig zijn er altijd wel leuke cafeetjes en restaurantjes te vinden tijdens jouw fietstocht. Op sommige locaties mag je zelfs gratis je fietsaccu terug opladen (handig als je een elektrische fiets hebt). 

Fiets huren

Ook buitenlandse toeristen kunnen makkelijk een fietsvakantie in Nederland doen. Want in de meeste steden en gemeenten is er wel een winkel die fietsen verhuurt. Je vindt er alle soorten, van traditionele stadsfietsen tot e-bikes en mountainbikes.

Fiets op de trein

Goed om te weten; je fiets kan mee op de trein buiten de spitsuren (9.00-16.30 uur en na 18.00 uur). Hiervoor betaal je €7,50 voor een dagkaart. Op de trein zijn er speciale compartimenten voor fietsen voorzien. Je herkent ze aan de sticker op de buitenkant van de wagon. 

Fietsen met kinderen

Nederland is een fietsland voor groot en klein. Er is niets leuker dan een fietstochtje met de kinderen. Zet ze in een fietsstoeltje, een fietskar of laat ze zelf rijden. Zorg er wel voor dat ze de juiste veiligheidskleding dragen (helm en fluoriserend vestje) en houd ze steeds in het oog. Zorg ook voor een aangepaste route met voldoende stopplaatsen.