Acat Nederland
Image default
Meubels

Een houten vloer: waar moet je op letten?

Ga jij een nieuwe vloer leggen in huis? Het kiezen van de juiste vloer kan altijd een flinke uitdaging zijn! Kies in ieder geval als ondergrond voor een goede cementdekvloer. Hout is mooi en klassiek en past eigenlijk wel in ieder interieur, maar het ene hout is het andere niet. In dit artikel helpen we je op weg met de keuze voor jouw ideale houten vloer.

Duurzaamheid

We willen tegenwoordig allemaal een beetje duurzamer leven. Kies daarom sowieso voor een houten vloer met een FSC-keurmerk, zodat je zeker weet dat je met jouw vloertje niet bijdraagt aan ontbossing. Daarnaast wil je natuurlijk dat je vloer lang meegaat. Wat betreft duurzaamheid is eikenhout een uitstekende keuze, omdat dit makkelijk te recyclen is en ontzettend lang meegaat.

Onderhoud

Een houten vloer is leuk, maar soms is het wel een beetje werk wat betreft onderhoud. Hier moet je maar net zin in hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je je houten vloer moet schuren, waxen of oliën en dat je moet uitkijken met bepaalde schoonmaakmiddelen. Als je geen zin hebt in gedoe kun je bij veel aanbieders ook onderhoudsvrije vloeren kopen, waar je de eerste tien tot vijftien jaar niets aan hoeft te doen.

Prijs

Het ene hout is het andere niet en de prijzen van verschillende houtsoorten kunnen enorm uiteenlopen. Eikenhout is redelijk prijsvriendelijk, maar grenen is nog goedkoper, dat gaat qua prijs zelfs richting laminaat. Een vloer van massief hout of bamboe is daarentegen erg duur. De prijzen kunnen variëren van 100 tot zelfs 250 euro per vierkante meter.

Looks

Ook qua look kan hout ontzettend veel verschillen. Voor een landelijke en rustieke sfeer is het bijvoorbeeld erg leuk als de noesten en nerven in het hout goed zichtbaar zijn. In een wat lichtere, scandinavisch geïnspireerde en moderne inrichting kiezen veel mensen vaak voor hout met een wat lichtere kleur, of zoals dat in de wereld van het interieur genoemd wordt: blond hout. Hiervoor wordt vaak wit eiken of Japans eiken gekozen. Het donkere hout dat je terugziet in wat meer klassiek ingerichte huizen is vaak geen andere houtsoort, maar hout dat bewerkt is met ammonia.