Acat Nederland
Image default
Bedrijven

Dit moet je weten over een kotterbank

Een CNC bewerkingscentrum is een machine. Het dien om snel midelgrote producten te bewerken. Het kan bijvoorbeeld snel verschillende metaalsoorten boren, tappen of frezen. Als je op zoek bent naar een machine dit kan, moet je eens zoeken op de term cnc bewerkingscentrum te koop. De CNC machines kunnen automatisch wisselen tussen gereedschap. Het voordeel hiervan is dat moeilijk of complexe bewerkingen automatisch uitgevoerd kunne worden, zonder dat je zelf het gereedschap hoeft te verwisselen. De CNC bewerkingscentra worden door computers aangestuurd, waardoor het ook een geschikte machine is voor massaproductie. Een kotterbank kan door CNC bestuurd worden, de tafel van de kotterbank is dan gekoppeld met de CNC-besturing.

 

Wat is het precies?

Een kotterbank is een meubel dat veel voorkomt in werkplaatsen of garages. Het is een werkbank met een stevige constructie. Op de bank zit vaak een groot werkblad, waar je je gereedschap, onderdelen of materialen op kunt leggen en waar je op kunt klussen. Heb je nog geen kotterbank in je loods of garage staan? Zoek dan snel naar kotterbank te koop voor jou, omdat dit het klussen een stuk makkelijk maakt. Meestal zijn kotterbanken van staal of metaal gemaakt. Dit zorgt voor de stevige constructie. Hierdoor zijn de werkbanken goed bestand tegen veel gewicht en druk. Ook het werkblad is voorzien van een stevig materiaal. 

 

Waarvoor wordt het gebruikt?

Kotterbanken worden gebruikt voor verschillende dingen. Zo kan je bepaalde voorwerpen op repareren. Ook het onderhoud van auto’s, motoren, fietsen of bepaalde machines kan plaatsvinden op een kotterbank. Het is zo’n handig meubelstuk voor garages en werkplaatsen, omdat kotterbanken een stevige en veilige werkplek bieden. Ideaal als je veel met gereedschap of machines werkt. Kotterbanken worden dus voornamelijk voor het bewerken van grote voorwerpen gebruikt. Ze bevatten losse draaitafels die op het opspanveld of vloerveld geplaatst kunnen worden. Je kan ze zelfs inbouwen in de fundatie. De bovenzijde van de kotterbank is dan gelijk met de hoogte van het vloerveld. 

 

Verschillende soorten van kotterbanken

Je hebt verschillende soorten kotterbanken op de markt. Het is afhankelijk van de grootte en functie van het gebruik van de kotterbank. Sommige zijn zelfs speciaal ontworpen voor bepaalde ruimtes. Zo kunnen ze kotterbanken voor extra kleine ruimtes maken, maar heb je ook grotere modellen met een groter werkblad die handig zijn voor grotere werkplaatsen. Sommige kotterbanken hebben extra functies, die je ook speciaal kan aanvragen. Hiervan gaat de prijs van de kotterbank natuurlijk wel omhoog. Je hebt naast speciale functies ook gewone verschillen, zoals een tafel kotterbank, vloer kotterbank, kotterbank draaitafels en dus de CNC aangedreven kotterbanken zoals in het begin van de tekst uitgelegd. 

 

Een must voor de werkplaats en garage

Een kotterbank is duurzaam, omdat het vaak heel veel jaar mee gaat. Het is een werktuig dat niet zomaar kapot gaat. Dit dankzij de stevige constructie.  Het kan overigens wel behoorlijk wat geld kosten om een kotterbank te kopen, vooral als hij speciale functies heeft. Gelukkig zal het zichzelf ook terugverdienen, omdat het de werkplek veilig en efficiënt maakt, voornamelijk voor reparaties en onderhoud. Het gaat al helemaal snel als er in jouw werkplaats massaproductie plaatsvindt en je kotterbank een CNC besturing heeft. Mocht je dus veel met gereedschap of machines werken en heb je nog geen kotterbank, dan wordt het tijd om er eentje aan te schaffen.