Acat Nederland
Image default
Eten en drinken

Dé vrucht van deze zomer: Papaya!

We weten allemaal inmiddels dat fruit ontzettend gezond is. Het zit bomvol vitaminen en het geeft je veel energie. Ben jij echter een beetje uitgekeken op de eeuwige appel, peer of banaan die je elke dag maar moet eten? Ga dan eens naar de winkel en kijk eens wat ze nog meer te bieden hebben op het gebied van fruit. Let dan vooral eens op de vrucht met groengeel gevlekte schil, dat is hoogstwaarschijnlijk de papaya.

Wat is een papaya?

Deze in Nederland minder bekende vrucht, stamt af van de meloen. Hij heeft dezelfde stevige structuur, felle kleuren en ziet er van binnen ongeveer hetzelfde uit. De papaya kent zijn oorsprong uit Mexico, maar wordt tegenwoordig overal in de warme werelddelen geteeld. Denk daarbij aan Zuid-Amerika, Midden-Amerika en Azië. In Nederland is hij gelukkig elke dag van het jaar verkrijgbaar. Van binnen is de papaya zonnig oranje en de vrucht heeft een zoete en zachte smaak. Je kunt in de winkel een verse papaya kopen, ze zijn ook verkrijgbaar in blik of gedroogde vorm. De vrucht is natuurlijk heerlijk om zo op te eten, je kunt ze echter ook in meerdere gerechten kwijt!

Papaya als ingrediënt

Papaya wordt als ingrediënt vaak gebruikt in de Oosterse keuken. In curry’s en kip- en rijstgerechten komt de vrucht goed tot zijn recht. Neem bijvoorbeeld een heerlijke kabeljauwcurry met papaya en bloemkool. Het gerecht is ontzettend gezond door de toevoeging van zowel papaya, als bloemkool. Deze groenten gaan heerlijk in combinatie met witte vis zoals kabeljauw. Papaya zie je ook vaak terugkomen in zomerse salades. Zoals deze heerlijke papaya salade met avocado, pijnboompitten en geitenkaas. Een frisse salade die als bijgerecht of zelfs hoofdgerecht geserveerd kan worden! Als je op een warme zomeravond nou nog zin hebt in een toetje, kun je ook heerlijke zoete smoothies maken met papaya als hoofdingrediënt!